Vanuit Dorpsbelangen: Water, water, water…

Laten we eens hebben over het water. Regenwater wel te verstaan.

Dit is een heikel onderwerp, nu gebleken is dat 2023 het natste jaar is sinds 1906, het begin van onze landelijke metingen van de neerslag in Nederland. Wat staat ons de komende jaren te wachten? Ik hoop niet zoals vorig jaar augustus, de natste maand ooit. Het water stond op verschillende plekken 50 tot wel 75 cm hoger dan normaal in Schoonebeek.

Zo heeft de gemeente een aantal jaren geleden een ‘wadi’ (Water Afvoer Drainage en Infiltratie)  aangelegd vanaf de Beeklanden richting het ‘t Aole Gemientehoes. Een geweldig initiatief, ware het niet dat met de laatste verschrikkelijke regenbuien het fietspad dat naast deze wadi ligt onder water kwam te staan. Nu is dat regenwater niet zo’n probleem, een paar dagen later echter kwam koning vorst ons land binnen, met als gevolg dat het fietspad veranderde in een ijsbaan.

Afgelopen voorjaar hebben wij de gemeente nog gevraagd om het het riet te verwijderen in verband met de doorstroming van de watergangen in en rond Schoonebeek. In de herfst van 2023 is er riet weggehaald, net op tijd voor de verschrikkelijke regenbui van eind december waarbij helaas toch een aantal tuinen en steigertjes onder water kwamen te staan.

Dus hierbij een verzoek aan de gemeente:  Op tijd schouwen, zodat we onze voeten droog houwen.

Harry de Heij
Bestuur Dorpsbelangen Schoonebeek