Verdachte zaken? Meld het bij de politie

Een groot deel van de jaarlijks door de politie opgeloste misdrijven is te danken aan tips. Wie iets wil melden over een misdrijf kan dat 24 uur per dag doen. “Dat kan mondeling, telefonisch, per mail, brief, rechtstreeks bij mij of in het politiebureau. Een andere optie is Meld Misdaad Anoniem (www.meldmisdaadanoniem.nl of 0900-8070). Als het maar gebeurt. Dan kunnen wij de daders aanpakken en wordt ons gebied voor iedereen weer veiliger”, aldus de wijkagent.

Een automobilist rijdt door nadat hij tegen een geparkeerde auto is gebotst en u heeft het kenteken genoteerd. Er lopen vreemde mensen door de straat die opvallend veel belangstelling hebben voor het huis van de buren of de geparkeerde auto’s. Het zijn maar twee willekeurige voorbeelden van meldingen uit de dagelijkse praktijk, waar de politie blij mee is.

Achteraf spijt
En niet alleen zij. De eigenaar van de geparkeerde auto kan door de melding zijn schade verhalen en door de tip over vreemde snoeshanen wordt mogelijk een inbraak of autokraak voorkomen. Niemand die dan dankjewel zegt. Maar de politie heeft genoeg voorbeelden waarin buurtgenoten achteraf zeggen spijt te hebben dat zij niet belden.

Handig
Twijfelt u toch? Agenten komen liever voor niets, dan te laat, dus bel dan voor alle zekerheid toch het alarmnummer 112 (bij acute zaken), of het algemene nummer 0900-8844 (als het minder haast heeft). Probeer ook kenmerken van dader(s) en vervoermiddel(en) te noteren, want soms kan de politie niet direct op uw telefoontje reageren. Dan is een kladje wel zo handig.

Meld Misdaad Anoniem
Weet jij iets over criminele activiteiten? Heb je iets gezien of herken je iemand op beelden? Dan is dat waardevolle informatie die ertoe kan leiden dat daders worden opgespoord en criminaliteit wordt gestopt. Maar wanneer de dader jou kent, voel je je misschien niet veilig om met naam en toenaam te melden. Daarom is er Meld Misdaad Anoniem, kortweg M.

Anonimiteit
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke stichting. De anonimiteit en veiligheid van melders staat bij ons op de eerste plaats. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden sturen we de anonieme melding door naar de politie, gemeente of andere opsporingsinstanties. Om je anonimiteit te garanderen gaan we heel ver. Anonimiteit van de melder is voor ons zelfs belangrijker dan het oplossen van een zaak. 

Wie jij bent blijft onbekend

  • We staan volledig los van de politie
  • We zien geen telefoonnummer of IP adres
  • We nemen geen gesprekken op
  • We slaan geen gegevens op
  • We werken niet met openbare systemen, zoals Whatsapp
  • Je hoort nooit meer van ons na je melding

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek

Wijkagent Martine Jager: wijkagent_erica_weiteveen_nws