Voorkom ongelukken met vuurwerk 

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een leuke & mooie traditie. Dat vindt de politie ook. Maar sluit je ogen niet voor de risico’s! Elk jaar worden kinderen en volwassenen verminkt door verkeerd gebruik. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan illegaal, meestal zwaar vuurwerk, waarop gebruiksaanwijzingen en vaak ook lonten ontbreken. Mijn tip voor een zo veilig mogelijke jaarwisseling: houd het bij legaal vuurwerk en houd je goed aan de voorschriften die daarop staan. Niemand wil het nieuwe jaar in met schade of letsel. 

Bij veel ongevallen is er sprake van verboden vuurwerk zoals mortierbommen, Bengaals vuur, Chinese rollen en lawinepijlen. Het wordt illegaal aangeboden. Wie het opslaat, neemt grote veiligheidsrisico’s met kans op massa-explosies. Om die reden pakken politie en justitie de handel, het vervoer én de opslag ervan hard aan. Mensen die weten wáár illegaal vuurwerk is opgeslagen en wordt verkocht, zou ik het advies willen geven om de anonieme tiplijn 0800-7000 te bellen. Voor je eigen veiligheid en die van je omgeving. Heeft u overlast van vuurwerk? Bel dan 0900-8844. 

Veilig vuurwerk 

Vuurwerk, verkocht door erkende vuurwerkhandelaren, moet voldoen aan een aantal eisen. Daarmee wordt het afsteken ervan zo veilig mogelijk gemaakt. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, het opschrift ‘Geschikt voor particulier gebruik’ en een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Wie deze volgt, maakt weinig kans op ongelukken. Legaal vuurwerk mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht en uitsluitend tussen 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. 

Nog één tip van mij: ruim direct na de jaarwisseling de vuurwerkresten op. Dit voorkomt dat er de volgende ochtend geen ongelukken kunnen gebeuren met kinderen die ermee willen spelen. 

Voor nu wensen wij  jullie allemaal een mooie & veilige jaarwisseling! 

Inloopspreekuur: elke eerste dinsdag van de maand van de maand van 13.00 – 14.00 uur in de T Aole Gemientehoes! 


Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

      Volg ons ook op Instagram:
 Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek

Volg Martine Jager ook op Instagram:
Wijkagent Martine Jager: wijkagent_erica_weiteveen_nws