“Wij zorgen ervoor dat mensen rustig afscheid kunnen nemen van hun dierbaren“

tekst: Esselien de Groot

Uitvaartvereniging Zuidoost-Drenthe, vroeger bekend als De Laatste Eer, bestaat al 125 jaar. “De vereniging is destijds ontstaan vanuit naoberschap”, vertelt Herman Gijlers, vice-voorzitter. “De huidige voorzitter is Geert Schuiling, een van zijn voorouders was de oprichter.”

Inmiddels is het een grote vereniging met 15.000 leden. Er zijn uitvaartcentra in Weiteveen, Nieuw-Amsterdam, Coevorden en Sleen. Het uitvaartcentrum in Weiteveen is gevestigd aan de Ellenbeek 2.

Dertig jaar hét gezicht

Al dertig jaar zijn Gea en Albert Harms actief voor het uitvaartcentrum in Weiteveen, met name Gea is het gezicht bij de uitvaarten. “Natuurlijk moet alles bij een uitvaart goed geregeld zijn. Wij zorgen ervoor dat mensen op een rustige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren.” Albert sluit aan: “Het is een mooi beroep, je kunt mensen van dienst zijn. Wij doen daarvoor onze uiterste best om de mensen van dienst te zijn en dat wordt gewaardeerd. Dat horen we veel terug.”. Hun inzet wordt zeker ook gewaardeerd door het bestuur van de uitvaartvereniging.

Gea vertelt ook wel te maken te krijgen met heftige dingen. “Zoals het overlijden van de mannen van twee zussen binnen een tijdsbestek van zes weken. De familie heeft een speciaal plekje in mijn hart.”

Leden

De vereniging telt niet voor niets zoveel leden. “Uitvaarten”, aldus Albert Doezeman, “kunnen tegen ledentarief plaatsvinden. De kosten zijn een stuk minder dan bij een commercieel uitvaartbedrijf.” Herman: “Een levensverzekering keert ook uit, maar dan op basis van commerciële tarieven. Als je geld opzij legt of een verzekering hebt, is het raadzaam om lid van onze vereniging te worden. Als je diensten bij een uitvaartbedrijf moet inkopen, ben je een veelvoud kwijt. Hoe meer leden onze vereniging heeft hoe hoger de korting is.” Een begrafenis bij een uitvaartbedrijf kost zo’n 6000 euro, een crematie kost wat minder. Momenteel gaat het bij uitvaarten in 70 procent om crematies.

Instappen kan altijd. Ook degenen die wat ouder zijn, maar zij dienen dan wel een instappremie te betalen. 

Uitvaartvereniging Zuidoost-Drenthe

Ellenbeek 2 Weiteveen

0524-221513; info@uitvaartver-zuidoostdrenthe.nl

www.uvzod.nl

foto: Martin Koers