Wijkagenten: Voorkom ongelukken met vuurwerk

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een leuke, mooie traditie. Dat vindt ook de politie. Maar elk jaar worden zij én ziekenhuizen geconfronteerd met verminkte kinderen en volwassenen door verkeerd gebruik. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan illegaal, meestal zwaar vuurwerk, waarop gebruiksaanwijzingen en vaak ook lonten ontbreken. De tip van de politie voor een zo veilig mogelijke jaarwisseling: houd het bij legaal vuurwerk en houd je goed aan de voorschriften die daarop staan. Niemand wil het nieuwe jaar in met schade of letsel.

Bij veel ongevallen is sprake van verboden vuurwerk zoals mortierbommen, Bengaals vuur, Chinese rollen en lawinepijlen. Het wordt illegaal aangeboden. Wie het opslaat, neemt grote veiligheidsrisico’s met kans op massa-explosies. Om die reden pakken politie en justitie de handel, het vervoer én de opslag ervan hard aan. Mensen die weten waar illegaal vuurwerk is opgeslagen en wordt verkocht, worden door de politie geadviseerd de anonieme tiplijn 0800-7000 te bellen. Voor eigen veiligheid en die van hun omgeving. Heeft u overlast van vuurwerk? Bel dan 0900-8844.

Veilig vuurwerk
Vuurwerk, verkocht door erkende vuurwerkhandelaren, moet voldoen aan een aantal eisen. Daarmee wordt het afsteken ervan zo veilig mogelijk gemaakt. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, het opschrift ‘Geschikt voor particulier gebruik’ en een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Wie deze volgt, maakt weinig kans op ongelukken. Legaal vuurwerk mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht en uitsluitend tussen 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. 

Nog één tip van wijkagenten: ruim direct na de jaarwisseling de vuurwerkresten op. Dit voorkomt dat de volgende ochtend ongelukken kunnen gebeuren met kinderen die ermee willen spelen. 

Verder willen wij, Miriam en Jacqueline, iedereen een hele fijne jaarwisseling wensen en alle gezondheid voor 2023.

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek