Wijkagenten: Ondermijning, Ver van je bed of dicht bij het vuur?

Bendes die zich bezig houden met drugs, mensenhandel, afpersing en witwassen. Criminelen die notarissen en makelaars omkopen of bedreigen, omdat ze hun winst in vastgoed willen investeren. Afpersing in de horeca door criminele motorclubs. Burgemeesters die alleen nog onder zware beveiliging hun werk kunnen doen. We kennen allemaal wel de voorbeelden van ondermijnende criminaliteit uit de krant. Maar wie heeft er nu eigenlijk last van? En wat kunnen we er tegen doen?

Bij ondermijning denk je vaak aan grote, internationale bendes. Maar het kan ook veel kleiner. Want wat is het effect op buurtbewoners als een asociale familie een hele straat of wijk gijzelt met pesterijen en intimidatie? Ook dat werkt ondermijnend, omdat buurtbewoners het vertrouwen verliezen in het bestuur, de politiek en de sterke arm.

“Ondermijnende criminaliteit kan overal zijn, dus ook in je eigen wijk. Die kapper, wasserette of dat restaurant waar je nooit een klant naar binnen ziet gaan. De boerenschuur die wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. De hennepkwekerij in het huis dat te koop staat. De buurman die een uitkering heeft én een gloednieuwe Porsche.”

Chantage
Sommige sectoren zijn gevoeliger voor criminaliteit dan andere. Denk bijvoorbeeld aan seksclubs die vrouwen onder bedreiging laat werken, aspergestekers die onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen worden hun werk te doen, belwinkels en internetcafés die fungeren als ontmoetingsplaats voor criminelen, makelaars die huizen in woonwijken verhuren voor de hennepteelt, aannemers die ‘zwart’ huizen verbouwen en veel te weinig belasting betalen. Maar ook de buurvrouw die al jaren een uitkering heeft en toch de hele dag zwart haar geld verdient door andermans huizen schoon te maken. De schade is aanzienlijk en we betalen allemaal mee.

Criminelen gebruiken boeren, elektriciens, ambtenaren, bankmedewerkers, autoverhuurders, makelaars en vele andere beroepsgroepen bij hun criminele activiteiten. Vaak zonder dat deze het in de gaten hebben. “Gevaarlijk. Chantage, bedreiging en geweld liggen dan op de loer. Voor je het weet zit je er middenin.”

Vette rekening
“Ondermijning is een probleem dat we alleen maar samen kunnen aanpakken. Als overheid, bedrijven en bewoners kunnen we allemaal bijdragen aan het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.” Overheid en bedrijfsleven zijn hierin al heel actief. Denk aan de belastinginspecteur die belastingontduiking beloont met een torenhoge aanslag. De gemeente die de malafide seksclub sluit. Het elektriciteitsbedrijf dat een vette rekening stuurt voor illegaal afgetapte stroom. De hotelketen die baliemedewerkers leert hoe ze illegale prostitutie kunnen herkennen. De autoverhuurder die geen auto’s verhuurt aan criminelen. De bouwmarkt die in de gaten houdt wie vaak inbrekerswerktuig koopt. De makelaar die geen contant geld aanneemt.

Maar ook als bewoner kun je zelf je steentje bijdragen, benadrukt X. Bijvoorbeeld door op je hoede te zijn als vreemden een leegstaande schuur of woning van je willen huren. Door de politie te bellen als het appartement naast je steeds door andere personen wordt bewoond of als je vermoedt dat er een hennepkwekerij of xtc-lab in je straat is gevestigd.

Ver van je bed?
“Ondermijning  lijkt een ver-van-je-bed show, maar is lang niet altijd! Als de buurman wiet verbouwt op zijn zolder, kan er brand en waterschade ontstaan. De hele straat loopt gevaar. En allemaal draaien we op voor de kosten van de gestolen stroom. Zo ondermijnt je buurman de samenleving. Bovendien trekt criminaliteit andere criminelen aan. En dat wil je niet in je buurt. Dus zie of hoor je iets dat niet in de haak is, bel dan de politie of meld het anoniem. Je helpt jezelf en je buurt ermee!”

Melden: 

  • 112 Spoed of heterdaad
  • 0900-8844 Geen spoed, wel politie
  • 0800-7000 Meld Misdaad Anoniem

Streamers:
“Wees op je hoede als vreemden een leegstaande schuur van je willen huren.”
“Als de buurman wiet verbouwt op zolder loopt de hele straat gevaar.”
“Help jezelf en je buurt en meld zaken die niet in de haak zijn.”


Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek