Bijna iedereen betaalt tegenwoordig met een pinpas. Het is een veilige manier van betalen. En tegenwoordig kun je (bijna) overal pinnen. Maar … houd je pincode altijd geheim, zodat niemand anders de pas kan misbruiken. Dat is het advies van de politie. Niemand hoeft je pincode te kennen. Schrijf die dus niet op de bankpas, in je agenda of op een briefje in je portemonnee. En meld je code ook niet als iemand er om vraagt.
Wanneer je ontdekt dat je pinpas weg is, bel dan meteen het alarmnummer van de bank en blokkeer de pas. Alle bankalarmnummers zijn dag en nacht bereikbaar. Zodra je melding binnen is, loop je geen financiële risico’s meer (met uitzondering van het eigen risico). Ook creditcards moeten direct na vermissing worden geblokkeerd.
Tips
- Houd pinpas en pincode altijd apart.
- Noteer het alarmnummer van de bank in je agenda of mobiele telefoon.
- Pin zo veel mogelijk overdag bij pinautomaten.
- Werkt de pinautomaat niet goed? Gebruik ‘m niet en accepteer geen hulp van onbekenden.
- Binnen pinnen is veiliger. Bij veel supermarkten kun je extra geld pinnen.
- Neem niet te veel geld op in één keer of verdeel het op verschillende plaatsen.
- Houd het saldo op de ‘lopende’ rekening beperkt. Boek regelmatig geld over naar de spaarrekening.
Je kunt bij de bank ook de limiet van de maximale dagopname laten verlagen. Of zorg ervoor dat je niet rood kunt staan. Als een ander toch in het bezit komt van de pinpas en pincode, dan beperk je de schade zo veel mogelijk.
Samen met WhatsAppfraude is het zogenoemde ‘bankspoofing’ of bankhelpdeskfraude een van de grootste oplichtingsgevaren van dit moment. Criminelen bellen je op met het echt lijkende vervalste (gespoofte) telefoonnummer van de bank. Ze vertellen dat er verdachte activiteiten zijn met je bankrekening. Heel geraffineerd wordt uitgelegd dat je je geld veilig moet stellen.
Het komt ook voor dat de nepmedewerker zegt dat je bankpas vervangen moet worden. Of ze zeggen zelfs dat er iemand aan huis komt om te ‘helpen’ of om de oude pinpas op te halen. Daarnaast kunnen criminelen ook aanbieden op afstand te ‘helpen’ door je pc over te nemen, bijvoorbeeld met Teamviewer.
Nog een paar tips:
- Dek met je hand je pincode af tijdens het pinnen en laat je niet afleiden. Meelezers maken zo geen kans
- Houd je afschrijvingen in de gaten
- Meld onterechte afschrijvingen zo snel mogelijk bij je bank
- Bedenk dat je bank je nooit zal vragen je betaalpas op te sturen. Ook niet om deze af te geven aan iemand die bij je langskomt
- Ga niet in op mails of sms’jes van banken die je vragen op ene link te klikken. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe pinpas zou moeten aanvragen of omdat je rekening is geblokkeerd
- Je bank belt je nooit om te zeggen dat je geld moet veiligstellen, moet overboeken naar een ‘kluisrekening’ of iets vergelijkbaars
- Stuur geen (doorgeknipte) pinpas op. Laat hem ook niet ophalen
- Als je twijfelt, vraag de ‘medewerker’ om zijn naam, hang op en bel zelf naar de bank
Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.
Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek