Aanpak eikenprocessierups in de gemeente Emmen

Al een aantal jaren zorgt de eikenprocessierups van mei tot en met juli voor veel overlast. Of er veel of weinig overlast komt, is deels afhankelijk van hoe effectief de maatregelen zijn, maar ook van de weersomstandigheden, zoals een koude of warme winter, droge of natte zomer. De gemeente Emmen zuigt nesten op en sinds een paar jaar bespuit ze ook preventief eikenbomen om de plaag te beheersen. Het aantrekken van de natuurlijk vijanden van de eikenprocessierups is de beste oplossing om de eikenprocessierups te bestrijden. Hierin zoekt de gemeente dit jaar de samenwerking met de Erkende OverlegPartners (EOP’s).


Preventief bespuiten van eikenbomen
Afhankelijk van de ontwikkeling van de rups, begint de gemeente eind april / begin mei met preventief spuiten van bijna 11.000 bomen (in 2022 waren dat 9.424 bomen). Dit gebeurt op plekken met een hoog risico. Wethouder René van der Weide licht dat toe: “We moeten leren leven met de eikenprocessierups, omdat we niet alle eikenprocessierupsen kunnen bestrijden. Wij proberen de overlast zo laag mogelijk te houden door te spuiten in drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets- en wandelroutes, maar ook plekken waar weinig natuurlijke vijanden zijn bij de woningen. Dit jaar spuiten we ook delen van Klazienaveen en Angelslo, omdat we van die inwoners veel meldingen hebben ontvangen.”. In totaal wordt 20% van alle eikenbomen in de gemeente bespoten. Jaarlijks besteedt de gemeente hier 200.000 euro aan.


Wet Natuurbescherming
Uiteraard spuit de gemeente niet op plekken die zijn aangewezen als beschermde leefomgeving, omdat er vlinders of roeken zijn (Wet Natuurbescherming). Daar worden de rupsen weg gezogen, als die overlast geven, zoals bij het fietspad vanaf Nieuw-Dordrecht tot aan Barger-Compascuum, langs het Oranjekanaal. Welke plekken precies bespoten worden, kunnen inwoners zien op een kaart die op de website van de Gemeente Emmen staat: www.emmen.nl/eikenprocessierups.


Nesten ruimen
Door vooraf preventief te spuiten, zijn er op die locaties weinig nesten en kunnen we op andere belangrijke plekken nesten opruimen. De gemeente houdt de rupsen nauwlettend in de gaten om te weten wanneer de rups zijn brandharen krijgt. Deze haren zorgen namelijk voor de overlast. De rupsen moeten een nest hebben gemaakt, voordat de rupsen opgezogen kunnen worden. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten op met twee onderhoudsploegen vanaf juni tot half augustus.