Aantal gratis ledigingen container voor inwoners met onvermijdbaar medisch afval.

Inwoners van de gemeente Emmen die meer huishoudelijk afval hebben door een chronische, medische aandoening, kunnen vrijstelling krijgen. Dat betekent dat ze een aantal gratis ledigingen van de grijze container (restafval) of een aantal gratis zakken in de ondergrondse container kunnen gooien. Via www.emmen.nl kan men deze vrijstelling aanvragen.
Mensen met een chronische, medische indicatie, kunnen onvermijdbaar medisch afval hebben, bijvoorbeeld stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Dit zorgt ervoor dat hun grijze container (restafval) sneller vol raakt, waardoor deze vaker geleegd moet worden.
Vanaf 1 januari voert de gemeente Emmen diftar in. Dat betekent dat inwoners gaan betalen per keer dat de container wordt geleegd of dat ze een zak in de ondergrondse container gooien.
Wethouder René van der Weide: “Met het diftarsysteem willen we inwoners belonen voor het goed scheiden van hun afval. Maar iemand die er niks aan kan doen dat hij meer afval heeft door een medische aandoening, willen we helpen. Het zou oneerlijk zijn als ze extra gestraft worden door het nieuwe systeem”.

Vrijstelling onvermijdbaar medisch afval
Wanneer iemand een vrijstelling voor onvermijdbaar medisch afval krijgt, mag hij of zij per jaar de grijze container (restafval, 240 liter) 12 keer gratis aan de straat zetten. Bewoners van flats of appartementen met een vrijstelling mogen 44 keer gratis een zak restafval (60 liter) in de ondergrondse container gooien. Dit geldt voor zowel een eenpersoonshuishouden als voor een meerpersoonshuishouden.

Beter scheiden van afval
Scheiden van afval zorgt ervoor dat grondstoffen als plastic, glas, papier, groente- en fruitafval opnieuw gebruikt kunnen worden. Om inwoners daarbij te helpen heeft de gemeente al een aantal maatregelen genomen en aangekondigd. Zo zijn in bijna alle dorpen en wijken sorteerstraten voor
o.a. plastic, glas en papier. Er worden zo snel mogelijk 260 groene ondergrondse containers geplaatst bij appartementen, flats en bovenwoningen, er zijn over de hele gemeente 46 extra glasbakken geplaatst en er worden 30 luiercontainers geplaatst (10 voor 1 januari, 20 in maart 2022). Er worden afvalcoaches ingezet om inwoners te helpen met afval scheiden. Ook is er extra aandacht voor handhaving.