AED gemeentehuis Emmen vanaf nu dag en nacht beschikbaar

Meer dan een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun omgeving hangt. Als ze het al weten, is het nog maar de vraag of die AED bereikbaar is en niet achter een gesloten deur of winkelpand hangt. In de campagne ‘Hartveilig Drenthe’ wordt hier aandacht voor gevraagd. Door AED’s buiten op te hangen, zijn ze dag en nacht voor iedereen beschikbaar. De gemeente Emmen geeft het goede voorbeeld en heeft één van de AED’s van het gemeentehuis naar buiten verplaatst.

Emmen, 15/09/21: Wethouder Raymond Wanders met AED aan de witte buitenmuur van het gemeentehuis. Foto: Jan Anninga

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Eerste hulp door burgerhulpverleners kan in de eerste beslissende 6 minuten het verschil betekenen tussen leven of dood. Dit vraagt om een dekkend netwerk van AED’s en gekwalificeerde burgerhulpverleners. Deze dekking is in Drenthe echter nog onvoldoende blijkt uit een peiling; ook in de gemeente Emmen. Om hier aandacht voor te vragen is op woensdag 1 september de campagne ‘Hartveilig Drenthe’ gestart, een initiatief van De Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) en Stichting Hartveilig Drenthe.

AED’s en burgerhulpverleners hard (t) nodig
In de campagne worden Drenten die kunnen reanimeren opgeroepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Ook wordt gevraagd om bestaande AED’s aan de buitenkant van panden te hangen. Zodat de AED dag en nacht, voor iedereen beschikbaar is.

Wethouder Raymond Wanders (Werk, Inkomen en Volksgezondheid) over het naar buiten verplaatsen van één van de AED’s van de gemeente: ‘Het is belangrijk dat er overal voldoende AED’s beschikbaar zijn.  Ook die in het gemeentehuis hing buiten kantoortijden achter slot en grendel. Daarom hebben wij een AED naar buiten verplaatst. Deze AED hangt nu in een speciale kast aan de buitenkant van het gemeentehuis bij het Raadhuisplein. Een plek in het centrum waar veel mensen samenkomen. Zo maken we Emmen voor iedereen een stukje hartveiliger. Ik hoop dat goed voorbeeld doet volgen.’

Registreren
Kunt u reanimeren of heeft u een AED? Registreer u dan als burgerhulpverlener of meld de AED aan. Dit kan op www.hartslag.nu. U kunt ook een AED plaatsen op nog ontbrekende plekken. Op de kaart  www.hartstichting.nl/aed kunt u zien waar in de gemeente Emmen nog dringend AED’s nodig zijn.

Meer informatie
Heeft u vragen over het plaatsen van een AED? Kijk dan op de website: www.hartstichting.nl. Wilt u een reanimatiecursus volgen? Neem dan contact op met een EHBO vereniging bij u in de buurt.