Dorpsbelangen Januari 2023: Komt het goed?

Je moet wel een rasoptimist zijn om te kunnen vertellen dat het de komende jaren in ons land en in de wereld alles op rolletjes zal lopen.

Er is de afgelopen tijd veel misgegaan in de wereld en ook in ons land. De voorbeelden hiervan hoef ik niet te melden, dat weten jullie wel. Bij de pakken neerzitten is geen optie. Men zal bezig moeten blijven om veranderingen te zoeken die mensen positiever maken in hun doen en laten.
Zo zijn wij als DBS op dit moment gesprekspartner in het Gebiedsproces productie waterverwerking van de NAM. Zij zijn voornemens (niet eerder dan dat de aangevraagde vergunningen goedgekeurd zijn) om de oliewinning te starten en het productiewater in de lege Schoonebeker gasvelden te plaatsen. Voorheen gebeurde dit laatste in Twente waar het op een aantal punten niet goed is gegaan. Komt het hierbij in onze omgeving dan wel goed?
Voor ons aanleiding om deel te nemen aan de openbare gesprekken met NAM en ministerie van Economische Zaken met als doel:

  • Informatie op tafel te zien krijgen wat en hoe de NAM hun doelen willen uitvoeren
  • waarom is het Twente misgegaan en hoe kan het hier beter én veiliger
  • informatie van KNMI; SodM (Staatstoezicht op de Mijnen, een onafhankelijke instantie voor toezicht); informatie over bodembewegingen/trillingen, schadeafhandelingen
  • een afsprakenkader maken over een aantal thema’s; opzetten stichting

Het proces wordt vanaf januari geleid door  onafhankelijk voorzitter dhr. Bert Bouwmeester (voormalig burgemeester gemeente Coevorden).

Bij DBS moet het gevoel ontstaan dat het t.z.t verantwoord is om beoogde activiteiten te kunnen uitvoeren. Daarom plaatsen wij alle relevante zaken op onze website zodat eenieder zich kan inlezen. Tot op heden missen wij betrokkenheid van de Schoonebeker bevolking. Kennelijk heerst er een gevoel van dat het allemaal wel goed zal komen. Dat hopen wij ook, maar 100% garantie geven kunnen wij én de NAM ook niet!!

Jos van Hees