Drank en verkeer gaan niet samen

Ook niet tijdens de Feestweek!

Van drank komen ongelukken. Daarom controleert de politie bestuurders regelmatig op alcohol. Jaarlijks worden er maar liefst 1 miljoen blaastesten afgenomen. Niet alleen automobilisten, maar ook fietsers en bromfietsers moeten oppassen met alcohol. 

“Na twee glazen neemt uw reactievermogen als schrikbarend af. Na drie glazen alcohol is de kans dat u een ongeval krijgt al anderhalf keer zo groot als wanneer u niet gedronken heeft. 50% van de patiënten in revalidatiecentra is verkeersslachtoffer”, weten wijkagenten Nijland en Vrielink. Alle reden dus om, als u met de auto ergens naartoe gaat, van tevoren af te spreken wie de Bob is. Een Bob drinkt helemaal geen alcohol.

Begin er niet aan
Wijkagenten Nijland en Vrielink: “Want als men eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om ‘nee’ te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft: elk glas alcohol geeft zin in nóg meer alcohol. Ook voelt u zich zelfverzekerder en onderschat u de risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol.” Uit onderzoek blijkt dat één drankje al genoeg is om u trek te geven in het volgende. En dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol al in ongeveer 10 minuten de hersenen bereikt. “Voordat u het weet zit u aan de wettelijke grens van wat u mag drinken. Of erger. Daarmee brengt u uzelf, uw passagiers én andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeert u ook nog eens een forse boete of zelfs verlies van uw rijbewijs”, aldus wijkagenten Nijland en Vrielink.

Alcohol en verkeer: dit zegt de wet
Ben je beginnend bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.

Een standaardglas, bijvoorbeeld 250 ml bier (een kwart liter), 100 ml wijn (een kwart liter) of een borrelglaasje sterke drank (35 ml) Al deze glazen bevatten ongeveer 10 gram pure alcohol. Een flesje bier telt dus als meer dan een glas.

Ben je geen beginnend bestuurder meer, dan geldt een wettelijke limiet van 0,5 promille. Dit bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 standaardglazen alcohol, vrouwen al bij iets minder.

Alcohol in je adem: ug/l
De toegestane hoeveelheid alcohol wordt ook wel uitgedrukt in ug/l (microgram per liter, vaak uitgesproken als uu-gee-el). Dat is de hoeveelheid alcohol in je adem. Als beginnend bestuurder is de limiet 88 ug/l, daarna 220 ug/l.

Beter is het om helemaal niet te drinken. Of een alcoholvrij drankje te pakken.

Wij wensen jullie een fijne feestweek toe!

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek