Vakantie! Maar let op wat u meeneemt. 

Tips van de wijkagent

De vakantie komt er weer aan en veel mensen gaan naar het buitenland. Weet dat in veel landen wetten en regels anders zijn (en strenger!). Houd onder andere rekening met onderstaande tips om geen problemen te krijgen.

SPEELGOEDPISTOLEN
Op de vakantiebestemming worden vaak zogenaamde ‘balletjespistolen’ verkocht. Dit zijn speelgoedpistolen waarmee je kleine plastic balletjes kunt wegschieten. Deze pistolen lijken soms levensecht, vooral ook door de loop met gat waar het balletje door weggeschoten wordt. In Nederland zijn deze speelgoedpistolen verboden omdat ze geschikt zijn voor dreiging. Als je aangetroffen wordt met zo’n pistool kun je ervoor worden aangehouden. Buiten dat loop je het risico dat de politie het pistool kan trekken omdat ze denken dat je een echt pistool hebt. Het advies is dan ook om deze speelgoedpistolen niet te kopen.

Let op dat je bij terugkomst ook heel veel goederen niet in mag voeren. Op de site van de douane kun je kijken wat allemaal verboden is in te voeren en waaraan je moet denken (www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/douane).

DRUGS
Weet dat de straffen in heel veel landen erg streng zijn voor het vervoeren/invoeren/uitvoeren en het bezit van drugs. Zelfs voor hasj, wiet of XTC-pillen kun je behoorlijke gevangenisstraffen krijgen.

WONING
Tijdens de vakantieperiode zijn veel bewoners afwezig. Hoe veilig is uw woning? Heeft u uw woning weleens kritisch bekeken? 

Een paar dingen waaraan u zelf kunt denken: 

  • Laat uw post regelmatig weghalen door familie of vrienden. Inbrekers kunnen aan de opgehoopte post zien dat iemand niet thuis is.
  • Laat de gordijnen gewoon open omdat het overdag erg opvalt als alles potdicht zit.
  • Spreek op de voicemail niet in dat u op vakantie bent. Zo kan een inbreker controleren of de bewoners afwezig zijn. Laat ook geen berichten achter op Facebook of Twitter dat u met vakantie gaat. Inbrekers kunnen ook zoeken op Twitter en Facebook als ze iemand herkennen of kunnen herleiden naar een adres.
  • Door binnenlampen aan te sluiten op tijdschakelaars die op verschillende tijden aan- en uitgaan, lijkt het net of de bewoners thuis zijn.
  • Het is handig als u een sleutelhouder heeft en een briefje met de naam en telefoonnummer van de sleutelhouder bijvoorbeeld op de salontafel legt. Bij eventuele problemen weet de politie wie ze moeten bellen.

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek