Emmenaren maken kennis met nieuwe vormen van kunst en cultuur

Meer inwoners ontdekken een nieuwe vorm van kunst en cultuur en meer culturele activiteiten vinden plaatst in de persoonlijke kring. Dat zijn enkele uitkomsten van de Cultuurmonitor 2021, een grootschalig onderzoek naar de cultuurbeleving onder de inwoners van de gemeente Emmen.

Corona heeft een duidelijke invloed gehad op de deelname van de Emmenaren aan culturele activiteiten. Dat is terug te zien in de uitkomsten van de Cultuurmonitor. Waar in 2019 nog 87 procent van de Emmenaren het voorgaande jaar minimaal één film-, muziek-, dans- of theatervoorstelling bezocht, is dat medio 2021 nog maar 35 procent (online of live).

Kunst en cultuuraanbod tijdens corona
Naast de beperkingen die de coronacrisis voor de culturele sector meebracht, zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan. Acht procent van de Emmenaren heeft tijds de coronacrisis een nieuwe vorm van kunst en cultuur uitgeprobeerd. Denk hierbij aan online workshops, concerten theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Bijna de helft van deze mensen is er van overtuigd dat deze nieuwe vorm ook na de coronacrisis blijft. Doordat men meer thuis was in 2021 vonden culturele activiteiten vaker in de persoonlijke kring plaats dan in 2019. Zingen gebeurde bijvoorbeeld in het afgelopen jaar in 69 procent van gevallen in huiselijke kring plaats, terwijl dat in 2019 47 procent was.

Meer inwoners doen iets met Cultuur
47 procent van de Emmenaren heeft in het afgelopen jaar tenminste één culturele activiteit uitgevoerd. Dat is iets meer dan in 2019, toen was dit 41 procent. De vier populairste culture activiteiten blijven net zoals in 2019 tekenen of schilderen (21 procent), fotografie/film (15 procent), zingen (14 procent) en het bespelen van een muziekinstrument (12 procent).

“Corona heeft duidelijk een krater geslagen in het culturele leven,” zegt cultuurwethouder Robert Kleine. “We konden allemaal minder deelnemen aan cultuur dan we graag zouden willen. Ik ben blij dat dit ook weer nieuwe vormen heeft opgeleverd, zoals online voorstellingen, maar het liefst beleven we cultuur toch in de zaal.”

De volledige Cultuurmonitor is te vinden op https://gemeente.emmen.nl/cultuur.