Energiebespaarboxen voor inwoners van gemeente Emmen!

De energierekening wordt steeds hoger. De gemeente Emmen wil helpen om hierop te besparen.
Woningeigenaren en huurders kunnen energiebespaarboxen voor hun woning verdienen. In deze boxen zitten onder andere led-lampen, tochtstrips en radiatorfolie. Wethouder René van der Weide reikte op donderdag 13 januari een van de eerste bespaarboxen uit.

Vanaf 10 januari 2022 ontvangen alle inwoners van de gemeente een brief met daarin een QR-code om de app EnergieKnip te installeren. In de app staan korte vragenlijsten waarmee punten verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen worden ingewisseld bij lokale bouwmarkten voor energiebespaarboxen ter waarde van maximaal 50 euro.
Wethouder René van der Weide: “Wil je de energierekening op korte termijn naar verlagen, dan kan dat vooral door te besparen op je energieverbruik. Alle kleine beetjes helpen daarbij. We hopen dat we, door een kleine bijdrage te leveren, onze inwoners ook te motiveren om andere
maatregelen te nemen om energie te besparen.”

Foto: Gemeente Emmen

Voor alle partijen winst: meer inzicht, omzet en energiebesparing.
Inwoners vullen de vragenlijsten volledig anoniem in. Ze geven de gemeente Emmen hiermee beter inzicht in de energiekenmerken van de woningen in Emmen. De gemeente kan alleen op wijkniveau de informatie verzamelen om inwoners ook in de toekomst te kunnen helpen met energievraagstukken. Tegelijkertijd helpen inwoners lokale ondernemers aan omzet en besparen inwoners op hun eigen energierekening.

Landelijke subsidie
Het verdienen en inwisselen van de punten ter waarde van 50 euro kan tot 31 juli 2022. Deze actie is mogelijk gemaakt vanuit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Een landelijke subsidie.

Grootste publieke blockchainproject in Nederland
De EnergieKnip is het grootste publieke blockchainproject in Nederland dat op dit moment loopt. Bijna 49.000 woningen worden aangeschreven. Inwoners krijgen digitale punten in ruil voor data. Het ontwikkelen van de app is mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Europese Interreg project BLING (Blockchain in Government). In tegenstelling tot andere blockchainprojecten vraagt de EnergieKnip weinig energie. De transactie die wordt gebruikt voor de EnergieKnip kost minder energie dan een banktransactie en is ook nog eens goedkoper.
Meer informatie hierover is te vinden op www.energieknip.nl.