Gemeente steunt meerdere sportclubs met 1/3 regeling

Sportclubs proberen alles goed te regelen voor hun leden. Maar financieel is dat niet altijd even makkelijk. De gemeente Emmen kan helpen via de zogeheten 1/3 regeling. Op die manier kan de gemeente Emmen dit eerste kwartaal Loopgroep Schoonebeek, Voetbalvereniging SVV’04, Club de
Petanque Emmense Boule en Lawn Tennis Club Emmen helpen bij onderhoudswerkzaamheden en duurzaamheidsdoelstellingen.
Verschillende projecten
Het eerste kwartaal gaat de gemeente Emmen met de volgende sportclubs een 1/3 regeling aan:
• De loopbaan van Loopgroep Schoonebeek is in slechte staat. Door de ondergrond te vervangen, verbetert de kwaliteit van de loopbaan en blijft deze behouden. Voor de financiering van dit onderhoud krijgt de Loopgroep € 10.000,- aan subsidie (1/3) en ook een lening van €10.000,- (1/3). Daarnaast doen ze zelf ook nog een bijdrage van €10.000,- (1/3).
• Voetbalvereniging SVV’04 wil graag verduurzamen door zonnepanelen in te zetten. Bijkomend voordeel is dat ze zo de exploitatiekosten kunnen verlagen. Met een subsidie van € 10.000,- (1/3) en een eigen bijdrage van 20.000,- (2/3), kan deze verduurzaming gerealiseerd worden.
• De verlichting van Club de Petanque Emmense Boule moet vervangen worden. Ze willen investeren in LED verlichting. Daarmee verlagen ze de exploitatiekosten en dragen ze bij aan duurzaamheid. Via de 1/3 regeling krijgen zij een subsidie van € 1.943,- (1/3) en leveren ze een eigen bijdrage van €3.886,- (2/3).
• Lawn Tennis Club Emmen wil graag padelbanen aanleggen. Padel is een nieuwe sport die een nieuwe doelgroep aantrekt. Het betreft dan ook een nieuwe investering. Voor de financiering van deze investering krijgen ze € 25.000,- aan subsidie (1/3) en ook een lening van €25.000,- (1/3). Daarnaast doen ze zelf ook nog een bijdrage van €25.000,- (1/3).
Wat is de 1/3 regeling?
De 1/3 regeling bestaat uit drie delen; een deel subsidie, een deel leent de aanvrager bij de gemeente en een deel draagt de aanvrager zelf bij. Daarmee ondersteunt de gemeente sportclubs die grote (onvoorziene) kosten moeten maken om te kunnen blijven bestaan of groeien. Wethouder René van der Weide: “We willen dorpen graag helpen om de accommodaties op orde te houden, zodat inwoners in hun eigen omgeving kunnen blijven sporten. Met deze regeling kunnen we de vereniging helpen om hun onderkomen te laten voldoen aan de huidige kwaliteitseisen en kunnen zij weer jaren vooruit.”