Koningsdag in Emmen; vanuit het hart

Ruimte, energie en trots. Dat zijn de drie thema’s die volgend jaar tijdens Koningsdag centraal staan. Deze woorden zitten in het hart van Emmenaren en daarom is het logo een vlinder die uit drie harten is opgebouwd. Het past bij het gevoel dat Emmen volgend jaar op 27 april tijdens het bezoek van de Koning en zijn familie over wil brengen: vanuit het hart.


Bijzondere band met vlinders
‘Emmen heeft van oudsher een speciale band met vlinders. Daarnaast is de vlinder geliefd door iedereen. Een allemansvriend. Net zoals Koningsdag een dag voor én van iedereen is, ongeacht leeftijd of afkomst. Het logo is een vlinder opgebouwd uit drie harten met de borst vooruit en een trotse blik. Het representeert ons verleden, heden en de toekomst en vertegenwoordigt ruimte, energie en trots. De drie thema’s die de Emmenaren in het hart hebben gesloten voor Koningsdag,’ zegt Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen.


Ruimte energie en trots
Naast de vlinder zijn ook de thema’s ruimte, energie en trots belangrijk voor Emmen.
Daarom zijn het deze begrippen die de gemeente doorvoert als een rode draad in alles wat zij rond Koningsdag doet. Het logo voor Koningsdag symboliseert dat geheel. Wethouder Guido Rink: ‘Ruimte, energie en trots zitten echt in onze genen. We laten graag zien wat we te bieden hebben. We zijn nuchter en bescheiden, maar we zijn ook verrassend!’


Een dag van én voor alle Emmenaren
De voorbereidingen voor het bezoek van de Koninklijke familie zijn in volle gang. De afgelopen weken hebben enthousiaste Emmenaren, van inwoners tot het bedrijfsleven, alle verwachtingen overtroffen door maar liefst 500 ideeën aan te dragen voor de invulling van de dag. Ideeën vanuit het hart. ‘Met deze hoeveelheid aan ideeën kunnen we wel drie Koningsdagen vullen.’ aldus Eric van Oosterhout.

Waar moet je qua ideeën aan denken?
Het varieert van een kopje koffiedrinken met de koning tot moderne technologie, (installatie)kunst, dans en muziek. De burgemeester heeft alle inzenders deze week persoonlijk bedankt voor hun inbreng.

Doedels
Ook de komende tijd worden inwoners op verschillende manieren uitgenodigd hun bijdrage te leveren. De inwoners gaan namelijk het grootste deel van de aankleding van Koningsdag bepalen. Dat gebeurt door middel van zogenaamde ‘doedels’, eenvoudige tekeningetjes gemaakt met enkele pennenstreken die door iedere Emmenaar aangeleverd kunnen worden. Die tekeningen worden samengevoegd en gebruikt voor de aankleding van de gemeente tijdens Koningsdag. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan vlaggen, banners en de loper waar de familie over loopt.


Stuur je doedel vanaf nu in!
Het is vanaf nu mogelijk om te doedelen op de website www.koningsdaginemmen.nl. Het is je eigen keuze wat je tekent. Is het iets dat zichtbaar moet zijn voor de koning, iets dat je mooi vindt of is het iets dat volgens jou écht bij Emmen hoort? Het is allemaal goed, stuur het vooral in.


Iedereen verbinden
Door de inwoners op deze wijze te betrekken heeft Emmen in ieder geval een primeur. Zoiets is op Koningsdag nog niet eerder gebeurd. ‘Koningsdag is van iedereen en dus geven we iedereen ook de kans bij te dragen. Dat is ook de aard van deze regio. Dit is een geweldige gelegenheid om iedereen te verbinden. Figuurlijk en dit geval ook letterlijk’, aldus wethouder Guido Rink.