Pluimveebedrijf Kocks staat aan vooravond van overgang naar ‘Beter Leven Kip 1 Ster’

Pluimveebedrijf Kocks aan de Kanaalweg 12 in Schoonebeek staat aan de vooravond van een enorme verandering en investering. Het bedrijf schakelt over van reguliere vleeskuikens houden naar ‘Beter Leven Kip 1 Ster’ en dat betekent nogal wat.

Het bedrijf werd opgericht in 1960 en door de ouders van Harrie gekocht in 1968. Harrie zit sinds 1986 in het bedrijf, zijn broer is sinds 1996 actief in ‘t Haantje. Vanaf de jaren zeventig zijn diverse stallen bijgebouwd. “In de zeven stallen zitten normaliter 150.000 tot 160.000 kuikens”, vertelt Harrie Kocks, die samen met zijn vrouw Angela, die ook nog buitenshuis als verpleegkundige werkt, sinds 2001 in maatschap zit en sinds twee jaar zit hun zoon Arjen er ook bij in. “De eieren komen zo’n twee of drie dagen voor de kuikens uit het ei komen naar ons toe. De kuikens blijven vervolgens ongeveer zes weken. Daarna worden de stallen geheel uitgemest, gereinigd en ontsmet en voorzien van nieuw strooisel en voer voor de volgende koppel, dit gebeurt zo zevenmaal per jaar. “Wij leveren sinds twee jaar aan Plukon, die het dan weer afzet richting de retail en restaurants”, aldus Harrie.

“Bij Beter Leven zitten er tien kuikens per vierkante meter, terwijl dat er nu nog twintig zijn. De kippen blijven voortaan acht weken”, laat Arjen weten. Ander groot verschil, ten opzichte van regulier is, “doordat het een ander ras is, is er meer voer nodig per kilogram groei. De kippen worden daardoor duurder, maar de consument wil het zo. De winkels schakelen op 1 januari 2023 allemaal over op het keurmerk Beter Leven Kip 1 Ster. Wij gaan produceren via Plukon voor Albert Heijn.”

“Er verdwijnen straks enkele oude schuren terwijl er nieuwe worden bijgebouwd”, aldus Arjen. “Elke stal krijgt een overdekte uitloop van 20 tot 25 procent van de staloppervlakte.”

Foto: Jan Lautenbach

Het bedrijf is reeds bezig met duurzaamheid: op de daken liggen 620 zonnepanelen en er is een houtkachel voor de verwarming van de stallen. Harrie: “Daarmee werken wij bijna energieneutraal. Het klimaat in de stallen wordt geregeld middels klimaatcomputers die de verwarming, ventilatie verlichting en koeling regelen. Ook zijn er voercomputers die de voer en waterafgifte regelen.”

Vader en zoon vinden hun werkzaamheden mooi. “Het is een manier van leven, je moet altijd beschikbaar zijn”, stelt Harrie. “Toch hebben we veel vrijheid. Ik heb het werk bij huis, zodat ik de kinderen heb zien opgroeien. Het is iedere keer weer een uitdaging om de kuikens op gewicht te krijgen, met zo weinig mogelijk voer. Je moet de koppels zo gezond mogelijk houden.”

Een andere tak van het bedrijf is de weegbrug. “Bedrijven hebben een sleutel”, aldus Harrie. “Anderen moeten tevoren even een afspraak maken.”

De Valk Wekerom | Uw partner in mengvoeders

Pluimveebedrijf Kocks
Kanaalweg 12
pluimveebedrijfkocks@hetnet.nl