Start nominatie Lies van Urk prijs

De gemeente Emmen reikt ieder jaar de Lies van Urk Stimuleringsprijs Emancipatie uit. De prijs is bedoeld voor personen en initiatieven die zich vrijwillig inzetten voor emancipatie of participatie binnen de gemeente Emmen. Inwoners, verenigingen en organisaties kunnen tot 20 januari 2024 personen en initiatieven nomineren via emmen.nl/liesvanurk.


De Lies van Urk prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van duizend euro. Het geld is bedoeld om te besteden aan projecten die meehelpen aan de emancipatie en participatie van inwoners van de gemeente Emmen. In 2023 heeft Maartje van Wagensveld van Atelier Artisana de prijs gewonnen. Zij kreeg de prijs vanwege haar grote inzet voor vrouwen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond. In Atelier Artisana biedt zij vrouwen een plek waar zij vaardigheden leren, sociale contacten opbouwen en zich kunnen ontwikkelen.


Nomineren
Kandidaten voor de nominatie zetten zich vrijwillig in voor de emancipatie of participatie van inwoners en hebben een voorbeeldfunctie. Het nomineren van personen of initiatieven kan via emmen.nl/liesvanurk. Het formulier voor de nominatie is ook af te halen bij de balie van het gemeentehuis. Nomineren is mogelijk tot 20 januari 2024.


Beoordeling en uitreiking
De jury van de Lies van Urk prijs bestaat uit de beide dochters van Lies van Urk, de winnaar van het vorige jaar en een lokale, vrouwelijke politicus. Deze jury kiest uit alle nominaties een top drie. Inwoners van de gemeente Emmen kunnen daarna stemmen. Op vrijdagavond 8 maart 2024 maakt de jury de winnaar bekend. De prijsuitreiking is tijdens de viering van de Internationale Vrouwendag in het ATLAS theater.


Lies van Urk
Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen. Zij was in haar werk en op persoonlijke titel een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk prijs ingesteld. Wethouder Guido Rink: “Ik zou willen dat deze prijs niet nodig was. Maar helaas kijken we nog steeds tegen grote verschillen in de samenleving aan. Daarom willen we het meedoen aan de samenleving blijven stimuleren en inwoners oproepen om personen en initiatieven te nomineren voor de prijs.”