Start nominatie Lies van Urk prijs

De gemeente Emmen reikt ieder jaar de Lies van Urk Stimuleringsprijs Emancipatie uit. De prijs is bedoeld voor personen en initiatieven die zich vrijwillig inzetten voor emancipatie of participatie binnen de gemeente Emmen. Vanaf 25 januari kunnen inwoners, verenigingen en organisaties weer personen en initiatieven nomineren via emmen.nl/liesvanurk.


De Lies van Urk prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van duizend euro. Het geld is bedoeld om te besteden aan projecten die meehelpen aan de emancipatie en participatie van inwoners van de gemeente Emmen. In 2022 heeft Kim Sterken de prijs gewonnen. Zij biedt in haar Weggeefwinkel in het Rensenpark gratis kleding en andere goederen aan voor inwoners met een laag inkomen.


Nomineren
Kandidaten voor de nominatie zetten zich vrijwillig in voor de emancipatie of participatie van inwoners en hebben een voorbeeldfunctie. Het nomineren van personen of initiatieven kan via emmen.nl/liesvanurk. Het formulier voor de nominatie is ook af te halen bij de balie van het gemeentehuis. De uiterste aanmelddatum is 18 februari 2023.


Beoordeling en uitreiking
De jury van de Lies van Urk prijs bestaat uit de beide dochters van Lies van Urk, de winnaar van het vorige jaar en een lokale, vrouwelijke politicus. Deze jury kiest uit alle aanmeldingen drie genomineerden. Deze presenteren zich tijdens de viering van de internationale vrouwendag op 8 maart 2023 bij hotel Ten Cate. Daarna reikt wethouder Guido Rink de prijs uit aan de winnaar. “Ik zou willen dat deze prijs niet nodig was. Maar helaas kijken we – ruim 30 jaar na het overlijden van Lies van Urk – nog steeds tegen grote verschillen in de samenleving aan. Daarom willen we het meedoen aan de samenleving blijven stimuleren en inwoners oproepen om personen en initiatieven te nomineren voor de prijs.”


Lies van Urk
Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen. Zij was in haar werk en op persoonlijke titel een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk prijs ingesteld