Veel activiteiten in het kader van ‘Schoonebeek 194045’

Tot en met 26 november was in het MFC ’t Aole Gemientehoes de tentoonstelling te zien over WO2 in Schoonebeek. Samen met speciale dagen en diverse lezingen werd het een uitgebreid programma, dat veel indruk heeft gemaakt. Op 16 oktober was er een buitendag, waarbij op twintig plekken in Schoonebeek over de oorlog werd verteld. Er zijn bij het MFC nog steeds gratis boekjes beschikbaar over die plekken.

Het was druk tijdens de vier lezingen die werden gehouden. Rob Wethly vertelde op 26 oktober over een indrukwekkende aanval op Berlijn op 6 maart 1944 met 1.200 bommenwerpers en 700 jachtvliegtuigen. Het was een keerpunt in de oorlog. Bert Finke vertelde op 2 november over zijn studie naar de NSB in Schoonebeek. Niet alleen over eigen inwoners, maar ook over evacuées, kinderen enz. Coen ten Ham en Yannic Wethly hadden het op 12 november over de Operatie Amherst, een actie van de Geallieerden op 7 en 8 april 1945 waarbij Franse parachutisten op diverse locaties in Drenthe werden gedropt. En Bert Finke sloot op 23 november de lezingen af met een verhaal over de OD-actie in januari 1945. De arrestatie van meester Veldwachter en Jan Grooters op 7 januari 1945 was het begin van een grote oprolactie van het georganiseerde verzet in Zuidoost-Drenthe. Er vielen veel slachtoffers. Alle lezingen leidden tot veel vragen en contacten daarna, waardoor nieuwe informatie naar voren kwam.

Op 13 november werd Remembrance Day gehouden. Gasten uit Duitsland werden uitgenodigd voor lezingen over de Operation Outward, de Emslandkampen en het oorlogsleed in Emlichheim. 

Schbeek4045 – Buitendag (foto’s: Joop Robben en Hennie Lubbers)

’s Middags werd op de Openbare Begraafplaats een speciale herdenking gehouden. Burgemeester Eric van Oosterhout en burgemeester Ansgar Duling van Samtgemeinde Emlichheim legden samen één krans voor de gevallen slachtoffers aan beide kanten van de grens. Oorlogsleed kent namelijk geen grenzen, en ook geen ‘goed’ of ‘fout’. Het hele tentoonstellingsprogramma heeft nieuwe inzichten gegeven in Schoonebeek, waardoor een beter beeld is ontstaan over WO2.

Eén van de 19 locaties die bezocht kon worden was het huis van toenmalig bakker Dorgelo. Daar ontsnapte ambtenaar Arend Masselink aan zijn Duitse bewakers door via een wc-raampje te vluchten. Het raampje bestaat nog, maar zit achter een muur.

Schbeek4045 – Exposities (foto’s: Joop Robben en Hennie Lubbers)

Er waren maar liefst drie interessante exposities te bezoeken, twee in ’t Aole Gemientehoes en één in de Waag’nschuur. De organisatie is tevreden over de belangstelling gedurende al die weken.

Schbeek4045 – Lezingen (foto’s: Jacques Louwes)

Twee van de vier lezingen waren afgerond ten tijde van get maken van deze Jaknikker. Eén van Bert Finke over de NSB in Schoonebeek en van Rob Wethly over USAAF missie 250 in maart 1944. De belangstelling voor beide lezingen was groot.

Schbeek4045 – Kranslegging (foto: Jacques Louwes)

Burgemeester Eric van Oosterhout en burgemeester Ansgar Duling van Samtgemeinde Emlichheim legden samen een krans voor de gevallen slachtoffers aan beide kanten van de grens.

Door Bert J. Finke