Veilig op weg bij winterweer

Het is winter. Naast regen zorgen vooral sneeuw of vorst voor gladheid en onvoorspelbare situaties op straten en wegen. “Pas de rijstijl aan”, waarschuwt wijkagent Vrielink. “En zorg voor goed zicht en goede banden. Wie goed is voorbereid, rijdt veiliger en kan zijn voertuig beter onder controle houden. Ook in winterse omstandigheden. Iedereen wil toch ’s avonds weer gezond aan tafel?”

Autoruiten én spiegels goed ijsvrij maken voor vertrek is niemands hobby. Even snel. Een klein gaatje. De rest doet de blower, denk je dan. Daarmee neem je risico’s op schade of erger. Niet alleen voor jezelf. Ook anderen kunnen de dupe zijn. Bedenk dat als er ijs op je voorruit zit, ook de straat glad kan zijn en alle verkeer stroever verloopt. Neem dus toch maar die éne minuut om alle ruiten en spiegels van je auto goed ijsvrij te maken. Dan riskeer je geen boete van 230 euro, ook als er “alleen maar” sprake is van beslagen ruiten.

Tips voor het ijsvrij maken van autoruiten

  • Gebruik geen (heet) water voor het ontdooien. De voorruit kan barsten.
  • Stilstaand warmdraaien is goed voor het zicht, maar slecht voor motor én milieu. En gebeurt dit onbeheerd, dan is de kans op diefstal groot.
  • Zet na het krabben de blower op de warmste stand op de voorruit. Sluit de andere ventilatieroosters tot de voorruit schoon is.

Winterbanden
Voldoende profiel op alle banden is met name ’s winters belangrijk. Overweeg eventueel de aanschaf van winterbanden. Deze presteren bij sneeuw en ijzel beter. Zowel rubber als profiel zijn berekend op extra kou en water. Meer grip betekent meer veiligheid. Het kan net het verschil zijn tussen rijden en glijden. Let wel: winterbanden zijn geen wonderbanden.


Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek

Wijkagent Martine Jager: wijkagent_erica_weiteveen_nws