Uitgelicht: “Schoonebeek heeft best veel te bieden”

Jos van Hees is sinds 22 juni voorzitter van Dorpsbelangen Schoonebeek. Het is daarom hoog tijd om deze kersverse voorzitter voor te stellen. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat Jos niet voor een kleintje vervaard is gezien zijn grote ervaring.

Van Hees is geboren in Ens in de Noordoostpolder waar zijn vader boer wilde worden “Ik heb zo’n zestien jaar in Emmeloord gewoond. Na de havo heb ik de pedagogische academie in Steenwijkerwold gedaan. Daar heb ik Lidy, afkomstig uit Erica, leren kennen.” Jos moest direct na de opleiding in militaire dienst en ging daarna in deze regio op zoek naar werk. “Ik kwam terecht op de huishoudschool in Klazienaveen en ben daar veertig jaar gebleven. Ik heb er vele fusies meegemaakt tot wat nu het Esdal College is. Ik heb er eerst onder andere Nederlandse les en gymles gegeven, de laatste jaren was ik vooral actief op het vmbo-basis in Klazienaveen.” Sinds 1980 wonen Jos en zijn vrouw in Schoonebeek. Het paar kreeg drie kinderen en heeft inmiddels acht kleinkinderen. Jos deed in die tijd al veel vrijwilligerswerk. Hij was voorzitter van het bestuur van de voormalige Nicolaasschool en was secretaris van de organisatie van zes katholieke scholen in de regio. Hij was leider/trainer van het voetbalteam van zijn zoon. Daarnaast ligt zijn hart bij het wielrennen.

Sociaal betrokken
Jos is altijd sociaal betrokken geweest. “Destijds, in de voormalige gemeente Schoonebeek, was er nog geen afdeling van D66. Die is toen opgericht. Bij de verkiezingen in de jaren negentig behaalde D66 één van de dertien zetels in de gemeenteraad. Na de gemeentelijke herindeling in 1998 kwam ik tot mijn verbazing op nummer 1 op de kieslijst van D66 Emmen. D66 kwam met drie zetels in de raad en ik werd meteen fractievoorzitter en dat bleef ik tien jaar lang. Na de eerste periode bleven er twee zetels over en na deze periode keerde D66 helaas niet terug in de raad.”

Kort na het verlaten van de gemeenteraad werd Jos benaderd door SVV’04 om voorzitter te worden. “Ik kwam in een gespreid bedje, want de fusie van sc Oranje en Minjak was al achter de rug. Ik was gedurende twaalf jaar voorzitter en net voor de coronaperiode ben ik gestopt met deze functie.”

Foto: Martin Koers

Klankbord
En vervolgens werd Jos benaderd om voorzitter te worden van Dorpsbelangen. “Dat leek mij wel wat. Bij iedere organisatie leer je nieuwe mensen kennen en alleen samen kun je wat bereiken. Elke vereniging heeft een eigen dynamiek, een eigen visie en eigen doelstellingen. Dorpsbelangen is een heel andere organisatie dan bijvoorbeeld een sportvereniging. Als Dorpsbelangen fungeer je als een onafhankelijk klankbord voor de inwoners voor allerlei vraagstukken. Behoud van leefbaarheid en het bevorderen van betrokkenheid zijn daarbij heel belangrijk.”

Bindende factor
Jos noemt Dorpsbelangen een bindende factor voor instellingen en overheden. “We zijn een erkende overlegpartner van de gemeente. Inwoners kunnen altijd meepraten. Elke maand hebben we een openbare vergadering in ‘t Aole Gemientehoes en kunnen mensen aanschuiven. De aankondigingen van de vergaderingen staan altijd in De Jaknikker, op de website van Dorpsbelangen, www.dbschoonebeek.nl en op de welkomstborden in het dorp.”

Actueel
Twee onderwerpen zijn heel actueel in het dorp. Dat gaat om het injecteren van afvalwater door de NAM en de woningbouw.

“Wij worden door de NAM”, zo vertelt Jos, “gekend in de ontwikkelingen. De vraag is welke kant het proces op gaat. De NAM is wel geschrokken van de reacties in Twente en probeert de mensen in Schoonebeek bij het proces te betrekken. Onlangs was er een informatieavond van de NAM en het ministerie van economische zaken en klimaat. De NAM wil het dorp financieel wel tegemoet komen.” De belangstelling was niet heel groot. We zijn als inwoners duidelijk belanghebbenden en wij hebben als taak de inwoners zoveel mogelijk op de hoogte te houden. Wat wel een rol speelt is, dat de NAM altijd een goede werkgever is geweest en veel heeft gefaciliteerd in het dorp.”

Foto: Martin Koers

Contingent
Wonen is het andere onderwerp. “Het nieuwbouwplan Stroomdal is bijna vol. Er kunnen nog wat woningen worden gerealiseerd op open plekken in het dorp, maar dat is het dan wel. Voor de gemeente Emmen staat de bouw van 2.000 woningen op het programma. Daarbij moet ook een woningcontingent voor Schoonebeek worden opgenomen. Misschien zijn er mogelijkheden in het verlengde van Stroomdal”, aldus Jos. Hij wijst met name op de doelgroepen ouderen en jongeren, waarvoor passende huisvesting noodzakelijk is.

Veel te bieden
Jos is trots op Schoonebeek. “Voor een dorp van zo’n 4500 inwoners heeft Schoonebeek best veel te bieden. We hebben scholen, woonzorgcentra, een goede middenstand, sportverenigingen, zwembad De Slagen en natuurbad Zandpol. En we mogen trots zijn op ‘t Aole Gemientehoes.”