Schier: KeuningsdagSchier:

De keuning komp dit jaor samen met zien femilie zien verjaordag in Emmen vieren. Tiedens de grote finale op het Raadhuisplein kunt ze genieten van de meziek van Daniël Lohues. Een betere ambassadeur van de Drèentse taol kuw oes niet veurstellen, dus met dat optreden biw gloepends wies!

Toch hew de keuning nog wal even een brief stuurd um hum veur te bereiden op zien komst naor Emmen, want dat e Drèents giet heuren en zien, daor twiefel wij niet an.

Een koppel fragmenten uut die brief:

Omdat het Drents verweven zit in het programma op 27 april hebben wij gemeend u een brief te moeten schrijven om alvast een aantal Drentse woorden, uitdrukkingen en gewoonten onder uw aandacht te brengen. We nemen u mee in een korte stoomcursus: 

Moi
Niet te verwarren met het Franse woord voor ‘mij’. Deze algemene Drentse begroeting spreekt u uit als ‘hoi’ met een m en kan de hele dag door gebruikt worden. 

Kuj ’t even wachten?
[kuj teem wachn]
Heb je even tijd voor mij?

Stoet
Nee, niet de stoet in de zin van ‘optocht’. In het Drents is stoet ‘brood’.  

’t Kun minder
Mocht een Drent dit als antwoord geven op de vraag wat hoe hij zich voelt of wat hij ergens van vond, dan is dat geen reden tot zorg. De Drent zal bijna nooit overgaan tot superlatieven; ’t kun minder betekent niets anders dan ‘het was geweldig’ of ‘het gaat goed’.  

Neefies doodslaon
Dat mag gewoon in Drenthe, maar dan alleen als we met ‘neefies’  die vervelende ‘muggen’ bedoelen, die ons ’s nachts uit onze slaap houden. Uiteraard mogen we onze familieleden geen letsel toebrengen.

De ‘e’ inslikken
Kenmerkend aan de uitspraak van de Drent is dat hij de ‘e’ inslikt. Bijvoorbeeld bij de plaatsnaam ‘Emmen’. Hoewel we de naam net zo schrijven als in het Nederlands, horen we iets anders bij het uitspreken: [Em-m]. 

Altijd groeten
Waarschijnlijk ontkomt u er in uw functie niet aan, maar ook de Drent groet altijd en overal. Het maakt voor ons niet uit of we iemand kennen of niet of dat we de persoon vanochtend nog gezien hebben, we groeten altijd. Anders worden we namelijk als eigenwijze of arrogante Drent gezien en dat is wel het laatste wat een Drent zou willen. En dat groeten doen we dan inderdaad met het woord ‘moi’. Of door de hand op te steken, te knikken of één vinger omhoog te doen (aan de zijkant van uw hoofd ter hoogte van de wenkbrauwen). 

In zien gezin is de keuning wal wend an meertaoligheid, dus ik gao der vanuut dat e oeze meertaoligheid ok warderen kan. Het zul toch mooi weden as e op 27 april zien toespraak in Emmen begunt met ‘Moi Emmen!’?