Omkijken naar elkaar: Het Alzheimercafé is open!

In het kader van Omkijken naar elkaar gebeuren er in ons Aole Gemientehoes diverse activiteiten. Eén van die activiteiten is het organiseren van het Alzheimercafé. Daarom deze keer een gesprek met Roelie Heijting, wijkverpleegkundige en casemanager dementie bij Tangenborgh.

Eerst even wat informatie
Alzheimer Nederland is de overkoepelende organisatie die veel onderzoek doet. In 2022 is er voor vijftig onderzoeken ruim 10 miljoen euro uitgegeven. Maar Alzheimer Nederland doet meer: zij geeft hulp, informatie en voorlichting. Het is een gegeven dat één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen dementie zouden kunnen krijgen. “We gaan in dit artikel niet uitweiden over de vele soorten van dementie. Daarvoor verwijs ik u graag naar de website van Alzheimer Nederland”, aldus Roelie.

Het Alzheimercafé
Roelie vervolgt: “Alzheimer Nederland geeft veel geld uit aan onderzoek, maar zij doet ook meer. Zo wordt het Alzheimercafé financieel ondersteund door Alzheimer Nederland. Er wordt gelukkig veel meer gedaan voor mensen met dementie. Buiten dat ik wijkverpleegkundige ben, ben ik ook casemanager dementie. Ik heb daarvoor een opleiding gevolgd, voor mensen die op oudere leeftijd dementie krijgen en ook voor mensen die op jongere leeftijd (jonger dan 65 jaar) dementie krijgen.

Het Alzheimercafé in Schoonebeek is er al heel lang. Ik ben hier in 2017 komen werken en toen was er al een Alzheimercafé in de Anloop. Toen werd alles ook betaald door Tangenborgh, maar ook hier was de corona de letterlijke spelbreker. Nu hebben we een samenwerking tussen Icare, Buurtzorg en Tangenborgh en wordt het Alzheimercafé gehouden in ’t Aole Gemientehoes”, vertelt Roelie.

Foto: Hennie Lubbers

Samenwerking Tangenborgh, Icare en Buurtzorg.

“We hopen door samen te werken meer mensen te bereiken die van het Alzheimercafé gebruik kunnen maken. En nu zitten we op ‘neutraal’ terrein. We hopen dat het bezoek zo weer wat op gang gaat komen, want na de corona zijn er mensen weggebleven terwijl de waarde wel duidelijk gevoeld wordt. En dat is gewoon jammer.”

Wat is het doel van de Alzheimercafés?
Roelie: De opzet is om ‘lotgenoten’ met elkaar te laten praten. De lotgenoten zijn hier de partners van de mensen met dementie. Zij ervaren (h)erkenning bij mensen die in dezelfde positie zitten. Ik kan, als casemanager, gesprekken met mantelzorgers aangaan. Ik kan vanuit mijn expertise mogelijke oplossingen aandragen. Maar het is heel waardevol als je als mantelzorgers samen kunt praten over de dingen ‘waar je tegenaan loopt’. Daarnaast kunnen sprekers worden gevraagd om een presentatie te geven. Zo is er op woensdag 21 februari het thema ‘Voeding en dementie’ besproken. Daarbij was de insteek iets anders dan we gewend waren; was het eerst zo dat er door sprekers met een powerpointpresentatie gewerkt werd, nu wilden we graag dat de sprekers met de mensen om de tafel gaan om te praten over waar zij tegenaan lopen en hoe zij dat oplossen. En daar dan natuurlijk aanvullingen op geven.”

Casemanagers belangrijk
Natuurlijk is een juiste diagnose belangrijk. Meestal is er een gesprek bij de huisarts en dan kan, als het vermoeden van dementie ontstaat, een casemanager worden ingeschakeld. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Aan de andere kant is het ook mogelijk om bij het vermoeden van dementie een casemanager van Tangenborgh, Icare of Buurtzorg in te schakelen. En dan gaat het niet alleen over de mensen die dementie hebben, maar juist ook de mantelzorgers, de familie eromheen. “Die hebben juist behoefte aan informatie”, aldus Roelie.

Wie zijn er welkom?
Het Alzheimercafé is er voornamelijk voor mantelzorgers en mensen met dementie. We willen voorkomen dat er (te) veel zorgverleners komen. Want het is echt de opzet om elkaar daar te ontmoeten; laagdrempelig en in alle rust en veiligheid. We denken dat er meer gebruik van gemaakt kan worden en hopen dan ook dat dit door onder andere dit artikel ook gebeurt.

Omdat het Alzheimercafé in de kleinere dorpen niet zo goed loopt, hebben we nu een samenwerking met Klazienaveen, Emmen en Schoonebeek. Emmen heeft maandelijks een Alzheimercafé en Klazienaveen en Schoonebeek houden dat om de beurt. Het Alzheimercafé is er op woensdagmiddag. Mensen hoeven zich niet aan te melden, koffie en thee zijn gratis, dus de drempel is en blijft laag. We hopen echt dat er veel mensen komen. Voor de juiste data de activiteitenkalender.