Uitgelicht: Veel mensen hebben al de weg gevonden naar Stichting Sociaal Kultureel Werk Schoonebeek

Het Sociaal Kultureel Werk, kortweg SKW, is opgericht in 2008 door onder andere Jelte Ferweda, destijds leraar handvaardigheid aan de MAVO te Schoonebeek. Vandaag de dag is het SKW nog steeds heel actief en velen hebben de weg gevonden naar een leuke cursus of workshop. Desondanks heeft men bij het bestuur het idee dat lang niet elke inwoner van Schoonebeek van het bestaan van SKW op de hoogte is en daarom spreek ik af met de dames Buter, Klingenberg, Zondag en Weekamp, bestuursleden van SKW.

Iedereen doet mee bij SKW
Als ik de dames vraag wat het belangrijkste item van het artikel moet worden, antwoorden ze eensgezind: “Het zou goed zijn als meer duidelijk wordt dat het SKW in Schoonebeek echt voor iedereen is. Voor jong en oud, voor mensen met een ruime beurs en mensen die het wat krapper hebben, dat maakt niet uit. Het woord “sociaal” roept bij sommigen het idee op dat het SKW speciaal is opgericht voor inwoners die het niet breed hebben. Dat is een misverstand, iedereen is welkom, dat is de belangrijkste boodschap die wij mee willen geven. Om de cursussen en workshops te kunnen bekostigen wordt gebruik gemaakt van subsidies en een zo klein mogelijke bijdrage van de deelnemer. Iedereen mee moet kunnen doen.”

Wat is er dan te doen?
SKW verzorgt een flink aantal cursussen en workshops. Er is veel te doen. Ook worden er voor senioren activiteiten georganiseerd. Marchien Weggemans is de vrouw die zich daarmee voornamelijk bezighoudt. Denk aan bingo, creaclub en fietsen in groepsverband. Een blik op de website skwschoonebeek.nl laat zien dat er in de afgelopen periode druk is geschilderd en gehaakt. Ook waren er workshops sinterklaastaart en kerstttapas maken. De smakelijke foto’s, die je het water in de mond doen lopen, brengen ons weer even in de afgelopen feestmaand terug.

Twee seizoenen
Bij SKW kent men twee seizoenen. Aanmelding voor cursussen of workshops is per seizoen. De cursussen bestaan uit meerdere lessen, een workshop is eenmalig. SKW trekt voor het geven van de cursussen en workshops professionals aan. Per seizoen melden zich ongeveer 200-250 deelnemers.

Nieuwe deelnemers meer dan welkom
Bij een cursus moet u denken aan bijvoorbeeld yoga of schilderen. De lessen vinden vaak plaats in ‘t Aole Gemientehoes. In Café de Buur’n is het haakcafé gevestigd. Een aantal haaksters maakt hier de mooiste creaties onder het genot van een praatje en een drankje, reuze gezellig en inspirerend. En inspirerend is ook Kunst in het Café bij de Buur’n!!
De kookcursussen worden meestal gegeven in Atelier 52 in Padhuis.

“Opvallend is dat deelnemers zo enthousiast zijn, dat ze zich regelmatig ook voor een volgende cursus opgeven. Dat is heel mooi en daar doen we het ook voor. Toch zou het fijn zijn als nieuwe mensen de weg naar SKW zouden vinden, zodat een zo breed mogelijk publiek kan genieten van het aanbod”, zo benadrukken de dames. Tevens is er dan de gelegenheid om kennis te maken met elkaar, hetgeen de samenhang in het dorp alleen maar bevordert.

Tot slot: SKW in het kort

  • Met stip bovenaan: SKW is er voor iedereen
  • Cursussen en workshops, onder andere:
    • Haken
    • Creaclub
    • Yoga
    • Schilderen
    • Bloemschikken
    • Taarten maken
    • Koken
    • Kunst in het Café
    • Bingo

Oproep
“Wij zijn nog op zoek naar een yoga-docent(e) die 2 x per jaar 10 lessen kan verzorgen. En heeft u nog een mooi idee voor een workshop of cursus, of kunt u zelf een workshop geven? Laat het weten, wij komen graag met u in gesprek. Wilt u meer weten? Wij zijn te vinden op skwschoonebeek.nl en Facebook.“