Omkijken naar elkaar: Technocare

Uniek
Ronald Eilering, de drijvende kracht achter Technocare`, heet mij hartelijk welkom met lekkere koffie.
Aan een prachtige,  grote houten tafel met banken, door de cliënten gemaakt, steekt Ronald direct enthousiast van wal om ons zoveel mogelijk te vertellen over zijn grote passie: mensen van allerlei leeftijden de kans geven zich op hun eigen wijze en tempo te ontwikkelen op elk denkbaar technisch gebied.

Regulier onderwijs vaak niet de oplossing
Als onderwijskracht met een jarenlange ervaring kwam Ronald erachter dat lang niet elk mens past in ons onderwijssysteem.  Het gevolg daarvan is dat er nogal wat leerlingen buiten de boot vallen. Dat ging Ronald aan het hart en hij besloot een droom waar te maken door een technische werkplaats te creëren als steunpunt voor jong en oud.  Daar zou iedereen die dat nodig heeft de kans krijgen zich met de nodige begeleiding op technisch en persoonlijk gebied te ontwikkelen. Gevolg: een aanvulling op de dagindeling en zin uit het leven halen.

Een hele klus
Ronald vertelt: “Ik ben vijf jaar bezig geweest met het verzamelen van machines. Het verbouwen en inrichten van de ruimtes was heel wat meer werk dan ik had voorzien, maar met de hulp van vrijwilligers is het uiteindelijk gelukt.” En het is inderdaad een wonderlijke aaneenschakeling van technische ruimtes geworden waar van alles gedaan wordt en mensen van verschillende leeftijden hun ding doen. Regelmatig wordt ons gesprek onderbroken door cliënten die een vraag hebben en Ronald helpt ze weer op weg, niet door te zeggen hoe het precies moet, maar door henzelf de oplossing te laten aandragen.

Foto: H. Bohmers

Geen tijdsdruk
In tegenstelling tot bijvoorbeeld sociale werkplaatsen hoeft er bij Technocare geen productie gedraaid te worden. Dat is niet de opzet. Werken onder tijdsdruk is voor velen de reden om af te haken. Kan bij Technocare dan maar alles en heeft men geen regels? “Zeker wel”, zegt Ronald. “Soms ga ik persoonlijk naar iemand toe om hem uit zijn bed te trommelen. Hier worden normale werktijden van half 9 tot 4 uur gehanteerd. Daardoor krijgen mensen weer een goede dagindeling en een zinvolle dagbesteding.”

Kinderen
Wie nu denkt dat Technocare er alleen voor volwassenen is, heeft het mis. Op zaterdag ontvangt Ronald kinderen. Hij laat ons een prachtig groot insectenhotel zien, een project van deze groep. Kinderen met verschillende achtergronden brengen hier een fijne, leerzame tijd door en werken samen waardoor ze ook weer sociaal vaardiger worden. De ouders hebben dan even hun handen vrij en komen zo ook eens aan elkaar toe, een win-winsituatie.

Vele handen maken licht werk
Natuurlijk kan Ronald dit mooie werk niet alleen doen. Buiten de 24 cliënten zijn er vaste begeleiders, stagelopers en vrijwilligers actief.  Veel mensen dragen Technocare een warm hart toe en schenken allerlei spullen van klein tot groot waaruit dan weer de wonderlijkste dingen voortkomen. Ook doen mensen regelmatig een beroep op Technocare om een probleem op te lossen. Dit kan gaan van het repareren van een boormachine tot het helpen de bestrating klaar te maken voor de plaatsing van een schuur. Ronald denkt niet in hokjes en zoekt voortdurend naar mogelijkheden die de cliënten voorthelpen en blijven uitdagen. 

Foto: H. Bohmers

Bekendheid
Belangrijk is dat de mensen de weg naar Technocare weten te vinden. Dit kan door verwijzing van bijvoorbeeld De Toegang, maar Ronald werkt met allerlei instanties samen. Ook mond-tot-mondreclame werkt goed. Dus….wilt u eens een kijkje komen nemen of het iets voor u is, wilt u vrijwilliger worden, heeft u spullen over of misschien een technisch probleem? Neem dan contact op met Technocare in  Schoonebeek aan de Kosterijweg nr. 3!