Uitgelicht: “Bij de Derrick Crossers zit je met een glimlach op de fiets”

Veertig jaar Fietscrossclub The Derrick Crossers in Schoonebeek: een mijlpaal in de historie van deze unieke vereniging. Alle reden dus om uitgebreid aandacht te besteden aan deze club in de vorm van een gesprek met bestuurslid Brenda Geerlings.

Foto: Wilco van Driessen

“Beginjaren tachtig vatten drie jongeren uit Schoonebeek, die al regelmatig op straat aan het fietscrossen waren, het plan op om een vereniging op te richten”, vertelt Brenda. “Zij startten een handtekeningenactie en gingen naar de toenmalige gemeente Schoonebeek. Zij kregen het met hulp van ouders voor elkaar en zo werd op 16 december 1983 de club opgericht. Een van deze drie jongeren van toen, Edwin Bos, is nog lid van de club.” De naam was snel gevonden. Derrick is het Engelse woord voor boortoren, dat past natuurlijk uitstekend bij Schoonebeek. Een Derrick staat nog steeds bij het starthek.

He eerste terrein was in een veldje in het gebied waar nu de wijk De Beeklanden is. Al in 1986 werd verhuisd naar het huidige terrein aan de Kerkhoflaan.

Brenda benadrukt dat The Derrick Crossers een club is voor iedereen. “Iedereen moet kunnen sporten. Ook ‘rugzakkinderen’ worden in onze groep opgenomen en krijgen volop ondersteuning. Bij ons mag je zijn wie je bent!” De club telt 54 fietsende leden. “Daaromheen is een groot vangnet. Vele ouders en oud-leden hebben nog steeds hart voor de club en zijn actief als vrijwilligers en EHBO’ers.” De club heeft leden van alle leeftijden: “Van 4 tot 80: iedereen kan bij ons terecht”, zegt Brenda. De leden komen uit Schoonebeek, de gemeenten Coevorden en Emmen en Duitsland. 

Mooie opstap
The Derrick Crossers is lid van de NFF (Nederlandse Fietscross Federatie), het kleine broertje van de KNWU, de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie). “Onze club”, aldus Brenda, “is een mooie opstap. Zo kunnen leden op hun eigen tempo ervaring opdoen.” The Derrick Crossers is als het ware een kweekvijver voor Rapid Wheels in Klazienaveen als leden nationale en internationale wedstrijden willen rijden.

Aansluiting bij KNWU
Toch komt er verandering in. Brenda: “We hebben leden, die graag op een hoger niveau wedstrijden willen rijden én bij onze club willen blijven. Daarom sluiten we ons nu ook aan bij de KNWU.”

Bijzondere jubileumviering
Het veertigjarig bestaan werd in december gevierd in combinatie met de jaarlijkse lichtjeswedstrijd. “Die wedstrijd hebben we elk jaar als afsluiting van het seizoen. Iedereen voorziet de fietsen met lichtjes en verschijnen verkleed aan de start. Vanuit een intern grapje met onze trainer hadden wij een aantal prominente rijders uitgenodigd.”

“Een grote verrassing was dat Justin Kimmann niet alleen zijn broer Niek en zijn vader had meegenomen, maar ook andere prominente leden van het Nederlandse team en oud-leden daarvan. Zij reden mee en gaven clinics. De kinderen werden erdoor gemotiveerd. De vader van Justin en Niek beleefde zijn eerste BMX-ervaring.”

Foto’s: Wilco van Driessen

Niek Kimmann werd driemaal wereldkampioen BMX, tweemaal Europees kampioen en in 2021 olympisch kampioen. Zijn broer Justin werd Europees kampioen in zijn leeftijdsklasse, won de wereldbeker en pakte het zilver bij het wereldkampioenschap en deed mee aan de Olympische Spelen.

Tijdens het jubileum werd Gerrie van der Kolk in het zonnetje gezet, die sinds de oprichting van The Derrick Crossers al actief is bij de club. Verder waren er diverse randactiviteiten in samenwerking met de buurtsportcoaches.

Foto’s: Wilco van Driessen

Baan op niveau
Inmiddels is de club in gesprek met de gemeente Emmen om aanspraak te kunnen maken op subsidies. “We willen de baan op niveau krijgen, zodat mensen technisch goed kunnen trainen. Daarvoor schuift Mitchel Schotman een van de Nederlandse rijders aan voor advies. Het huidige starthek is veertig jaar oud en het is moeilijk om er nog onderdelen voor te krijgen. De Regiobank en Dorpsbelangen Schoonebeek dragen bij om het starthek te vernieuwen. Via het Sportakkoord willen we graag verlichting realiseren. Verder is ook de kantine al bijna veertig jaar oud. We zouden in de toekomst graag een goed clubhuis willen, die ook dienst kan doen voor de omliggende wijk.”

De club maakt ook gebruik van het landelijke Jeugdfonds Sport en Cultuur. Deze organisatie geeft financiële ondersteuning aan kinderen en jongeren tot 18 jaar bij wie thuis niet voldoende geld is om mee te doen aan sport of cultuur. “Een lokale sponsor stelt bovendien 100 euro per maand beschikbaar ter ondersteuning aan onze kinderen die via het Jeugdfonds fietsen”, aldus Brenda.

Trainingsavonden
De wekelijkse trainingsavonden zijn op maandag en donderdag. Op woensdagavond komt de opstapgroep aan bod en is verder iedereen ook welkom om te trainen of om kennis te maken met de BMX-sport. Belangstellenden mogen viermaal gratis meetrainen. Voor hen zijn fietsen te leen en er worden veiligheidsmiddelen beschikbaar gesteld. Vrijdagavond is er bovendien een training voor de cruisergroep voor de wat oudere leden en gevorderde fietsers.

Foto’s: Wilco van Driessen

De meeste trainingen worden gegeven door Martijn Finke. Daarnaast neemt ook Ruben Slagter, een gevorderde wedstrijdrijder, een aantal trainingen voor zijn rekening. Zij zijn opgeleid om te ondersteunen bij sociale aspecten.

Glimlach
Tot slot laat Brenda weten dat saamhorigheid en het elkaar ondersteunen kenmerken van de club zijn. “Het maakt niet uit op welk niveau je fietst, als je maar met een glimlach op de fiets zit. Oudere leden assisteren bij de opstaptrainingen. Zo heeft bij ons iedereen plezier!”