Uitgelicht: Dinsdagmorgenploeg SVV’04

Dinsdagmorgenploeg SVV’04 zorgt ervoor dat sportpark er pico bello uitziet

De Dinsdagmorgenploeg, kortweg DMP, van voetbalvereniging SVV’04, is een club van zo’n 25 zestigplussers. Deze mannen spannen zich bijzonder in voor hun club. Wie denkt dat het alleen om wat klusjes draait, heeft het mis. Ook voor de meest ingewikkelde klussen draaien de mannen hun hand niet om.

Foto: Chris Butterhoff

Freek Finke (met 87 jaar de oudste), Jos Bos en Bert Roelofs vertellen er graag over en laten vol trots zien wat zij met z’n allen doen en tot stand hebben gebracht. Tot zijn overlijden in 2020 was Toon Scherpen de voorman van deze ploeg. Hij betekende veel voor het voetbal in het dorp en zijn overlijden maakte diepe indruk.

Fusie voetbalclubs

In Schoonebeek waren eerder twee voetbalclubs, Minjak en SC Oranje, ontstaan in de jaren veertig van de afgelopen eeuw. Beide clubs hadden ook al onderhoudsploegen. De clubs fuseerden en gingen vanaf 2004 door als SVV’04, de Schoonebeekse Voetbalvereniging. Zo kwamen ook de onderhoudsploegen bij elkaar. “We plagen elkaar nog wel eens”, laat Freek Finke weten die uit Oranje afkomstig is. Bert Roelofs, eerder van Minjak, bevestigt dat lachend. “Soms vragen we ‘Is dit groen of is dit oranje’, verwijzend naar de vroegere clubkleuren.”

“In het begin”, aldus Roelofs, “had ik het best moeilijk met de fusie, maar het is achteraf gezien een heel goede beslissing geweest. Schoonebeek is te klein voor twee voetbalverenigingen.”

Foto: Chris Butterhoff

Welkom

Elke dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur zijn de mannen actief op de sportaccommodatie. “Vrouwen zijn ook welkom, hoor”, laat Jos Bos weten. “De vrouwen binnen onze club zijn overigens ook behoorlijk actief voor het schoonhouden van de accommodatie.” Bos wijst erop, dat het fijn zou zijn als ook jongeren instromen om een handje te helpen. “Van onze groep zijner zes boven de tachtig, verjonging zou fijn zijn”, aldus Roelofs. Hulp in de kantine is bijvoorbeeld heel welkom.

De heren Finke, Bos en Roelofs hebben het reuze naar hun zin in de groep. “Het is een homogene groep”, aldus Finke. “Wel is humor belangrijk, er mag best een beetje geouwehoerd worden’, glimlacht hij.

Deskundigen

Zoals gezegd, de werkzaamheden zijn veelomvattend. “We hebben dan ook voor alle werkzaamheden deskundigen in de groep”, laat Roelofs weten. “We hebben houtbewerkers, metaalbewerkers, onderhoudsdeskundigen en ook hebben we een computerdeskundige aan boord. “De groep is dus best allround. Voor elk probleem hebben we een deskundige die dat oplost. We hebben nog wel gebrek aan werktuigbouwjongens.”

Foto: Chris Butterhoff

Werkzaamheden

Gedurende het hele jaar is er veel te doen. “In de zomermaanden”, vertelt Bos, “gaat het vooral om groenonderhoud. We maaien het gras en verzorgen de hagen en de perken. We maken de tribunes schoon, onderhouden de boel, hangen de netten op en pompen de ballen op.” Ook het schilderwerk nemen de mannen voor hun rekening

De heren hebben daarnaast gezorgd voor een compleet nieuwe ring rond het voetbalveld om daaraan de reclameborden te bevestigen, zo laten zij vol trots zien. “En we zorgen ervoor, dat het sportpark er altijd netjes bij ligt. In de wintermaanden als het sneeuwt zorgen we dat de entree sneeuwvrij is.

Kleedkamers

Een grote klus van de afgelopen tijd was de renovatie van de kleedkamers. Graag verzorgen de heren een rondleiding over het terrein om al hun werkzaamheden te tonen. “De kleedkamers hebben we helemaal verzorgd tot en met de vloer en de wanden.” De wanden en plafonds zijn uitgevoerd in aansprekende tinten, ook met gebruikmaking van oranje en groen. De werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond, maar daaraan wordt hard gewerkt.

Eerder al werden de tribune en overkapping geheel zelf gemaakt, eveneens een omvangrijke klus. Maar ook worden kleine klussen uitgevoerd, zoals het vervangen van een lamp. Voor veel onderhoudswerkzaamheden wordt gebruik gemaakt van bestaande materialen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo krijgen veel spullen een tweede leven.

Voldoening

Freek Finke vertelt, dat gastploegen vaak zeggen dat SVV’04 het goed voor elkaar heeft. “Dat streelt ons wel als we zulke complimenten horen.” Jos Bos vult aan: “Wij zorgen voor het zonnetje van de vereniging.”

Plezier

Elke dinsdagmorgen gaan de mannen van DMP met plezier naar hun sportaccommodatie om de handen uit de mouwen te steken. Tussendoor is er een koffiepauze en na afloop staat wat frisdrank klaar. Om geld te genereren zamelt de groep ook oud ijzer in, dat bestemd is voor de clubkas. Eenmaal per jaar komt de groep bijeen voor een welverdiend feestje.