Omkijken naar elkaar: Een leesbaar verhaal voor allemaal!

Foto’s: www.taalvoorleven.nl 

Veel inwoners van Schoonebeek lezen graag de Jaknikker. Daar mogen wij trots op zijn. Toch komt het soms voor dat de stukjes niet voor iedereen te begrijpen zijn. Er worden te moeilijke woorden gebruikt of teveel afkortingen.  Daardoor kan niet iedereen alles goed lezen. En dat is jammer want daardoor missen ze veel.  Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De Jaknikker is er voor iedereen!

Niet te moeilijk
Het zou fijn zijn als elk stukje goed leesbaar zou zijn.  Als je iets schrijft, gebruik dan geen lange zinnen. Zorg dat er zo min mogelijke vreemde woorden in staan.  Afkortingen gebruiken is ook geen goed idee. Denk goed na als je iets schrijft. Kan iedereen het goed begrijpen? Bekijk het eens door de ogen van een ander. 

Foto: www.taalvoorleven.nl

Hulp 
Soms hebben mensen in hun jeugd veel school gemist. Dat kan gaan over rekenen, lezen en schrijven. Niks om je over te schamen. De meesten redden zich prima en zijn er tevreden mee. Anderen vinden het verdrietig dat ze niet alles kunnen begrijpen.  Daarom is het goed om te weten dat er altijd hulp is. Gratis en voor elke leeftijd.  Er zijn mensen die graag met u willen werken. Om beter te kunnen lezen, schrijven of rekenen. Dat gaat in een gemoedelijke sfeer, heel ontspannen. Dat kan overdag maar ook in de avond. Meestal in ‘t Aole Gemientehoes maar het kan ook op andere plaatsen. 

Aanmelden
Als u erover denkt zich aan te melden, loop dan eens langs bij ’t Aole Gemientehoes. Daar is altijd iemand die met u kan praten. Hij of zij kan u in contact brengen met een vrijwilliger. Ook kunt u terecht bij de bibliotheek in Emmen, Klazienaveen of Nieuw-Amsterdam. Via de mail is ook mogelijk. Stuur dan een bericht naar caroline.habing@facet-emmen.nl Caroline is de coördinator van Taalpunt. Zij zorgt ervoor dat er contact met u wordt opgenomen. 

Liever met een groepje meedoen? Dat kan ook, wel zo gezellig.  Ik zou zeggen: Gewoon doen!!