Uitgelicht: Fietscrosser Bas Hutten is goed op weg naar het erepodium

Bas Hutten uit buurtschap Padhuis bij Schoonebeek is goed bezig op het gebied van het fietscrossen. Hij deed onlangs mee aan het EK BMX in Frankrijk en aan het WK in het Schotse Glasgow.

De zestienjarige Bas is nu ongeveer acht jaar bezig met fietscross. “Het gaat vooral om de uitdaging en het verleggen van grenzen”, vertelt Bas. Nu fietst hij nog in de categorie tot 16 jaar, maar volgend jaar wordt dat de categorie tot 24 jaar.

Vader Gerrit-Jan en moeder Tineke Hutten zijn maar wat trots op de prestaties van hun zoon en natuurlijk ook op hun voetballende dochter. “We hebben een superweekend gehad, we zijn een mooie ervaring rijker”, schreef Tineke op Facebook over het EK BMX in Frankrijk.

Glasgow was eveneens een prachtig evenement met deelnemers uit vele landen. Hij reed er een prima wedstrijd in een sterk deelnemersveld. “In het buitenland heerst vaak veel meer discipline”, aldus Gerrit-Jan Hutten.

Bas kwam als ongeveer achtjarig jongetje in aanraking met het fietscrossen toen een jongetje op een camping in Friesland op een crossfiets reed. Dat leek Bas wel wat. “We gingen”, vertelt Gerrit-Jan Hutten, “eerst naar The Derrick Crossers in Schoonebeek en van het een kwam het ander. Nu is Bas lid van Rapid Wheels in Klazienaveen.

Sponsors
Het gezin Hutten gaat zich nu richten op de WK in 2025 in Denemarken. Hutten: “Volgend jaar is de WK in Amerika, maar dat is niet te betalen. In deze sport moet je alles zelf betalen. Gelukkig hebben we wel een aantal sponsors, zoals Brandpreventie Totaal in Schoonebeek (shirtsponsor), Hutten Bouw, Van der Werf Flightcases, Middeljans Sport & Promotie en Administratiekantoor F. Hanken.” Om de verblijfskosten wat in de hand te houden, hebben Gerrit-Jan en Tineke een kleine camper gekocht. “Misschien gaan we volgend jaar wel naar het EK in Verona”, aldus het paar.

Foto’s Herman van Scheepen
Bas Hutten met shirtsponsor Brandpreventie Totaal.

Trainen
“Ik train”, vertelt Bas, “twee tot drie keer per week. Omdat ik naar een andere leeftijdscategorie ga, wordt dat waarschijnlijk wel meer.” Bas zit binnenkort bij het East Side BMX-Team, opgericht in Raalte. Daar krijgt hij een eigen trainer.

“Want”, zegt Gerrit-Jan, “er zit nog veel meer in. Zolang Bas er lol in heeft, gaan we mee. Zijn techniek is prima, maar hij mist nog wel wat kracht. Wij wilden gezien zijn leeftijd dat hij nog niet aan krachttraining begon. Zo langzamerhand kan hij wel met krachttraining beginnen.”

Ook qua school zijn er veranderingen. Bas ging naar De Nieuwe Veste in Coevorden, na de vakantie is hij begonnen op het Terra College in Emmen voor de mbo-opleiding loonwerker/infra.

Jongensdroom
“Deze sport”, vervolgt Gerrit-Jan, “is een explosiesport. Een wedstrijd duurt heel kort, maar vergt veel van de sporters. De eerste bocht is het belangrijkst.” Bas wil zeker nog beter worden in zijn sport. “Elke jongensdroom is om wereldkampioen te worden. Er is een fijne sfeer tijdens de wedstrijden. “Het is in feite een sport voor einzelgängers, maar iedereen gaat goed met elkaar om. De strijd zoals bij voetbal heb je hier niet.

Inmiddels is Bas vierde van Nederland, een mooie positie op weg naar het podium.