Uitgelicht: Het allermooiste is dat de kinderen blij zijn

De coördinatoren van de Brede School Schoonebeek zijn Ilona en Hugo Loves. Beiden zijn heel actief, want er is best veel werk te verzetten. Zij en Hugo geven een inkijkje in hun bezigheden. De grootste voldoening is natuurlijk als de kinderen het naar hun zin hebben.

Foto: Hennie Lubbers

Elke plaats in de gemeente Emmen heeft een Brede School. In Emmen is dat niet een gebouw met scholen en andere voorzieningen, maar draait het om de organisatie van activiteiten voor de kinderen in het dorp.

“Ik ben overblijfmoeder op De Iemenhof en ik ben gevraagd of ik belangstelling had om de activiteiten over te nemen. Dat heb ik dus gedaan. Ondanks corona hebben we toch best nog veel gedaan”, vindt Ilona. “Elke twee maanden is er overleg met onder andere de basisscholen, kinderdagverblijven, de voorschoolse opvang, welzijnsgroep Sedna, en de sport- en cultuurcoaches om de activiteiten te bespreken.”

Foto: Hennie Lubbers

Brede School Schoonebeek krijgt jaarlijks een budget vanuit de gemeente Emmen, zodat we de activiteiten kunnen organiseren. Klaas Bakker, locatieleider van obs De Iemenhof is penningmeester en doet de aanvragen bij de gemeente. “Hij regelt verder ook alle financiële zaken voor ons en daar zijn we hem heel dankbaar voor”, aldus Hugo en Ilona.

Activiteiten
In de Brede School Schoonebeek wordt heel wat georganiseerd, allemaal op vrijwillige basis. Ilona somt op: “Wij hebben onder andere bloemschikken, paardrijden, schilderen met je vingers, een prinsen- en prinsessendag, een optreden van Jinky’s Mikmak, pottenbakken en een sinterklaasmiddag. Al die activiteiten zijn bestemd voor de voorschoolse opvang, de peuterspeelzalen en het basisonderwijs. Zelfs tot en met het voortgezet onderwijs, maar die activiteiten worden meestal door de sportcoaches gedaan.” Om de week is er een activiteit, soms wel tweemaal per week.

Inspanningen
Ilona en Hugo bedenken en plannen de activiteiten, organiseren die en in ieder geval Ilona begeleidt de activiteiten. ”Soms huren we organisaties in voor activiteiten als kaarsenmaken en pottenbakken. Ilona: “Mijn man zet eigenlijk altijd de activiteiten op de website, Facebook en Instagram, daar is hij handiger in dan ik. Er wordt veel gekeken op onze Facebookpagina. We hebben inmiddels meer dan driehonderd leden in deze groep. We merken, dat onze activiteiten verder veel worden gedeeld in de groepsapps van de scholen. Hugo maakt de flyers en die mailen wij naar scholen, kinderdagverblijven en de voorschoolse opvang. Vanaf nu laten we de flyers en weer drukken en verspreiden we die, zodat kinderen er eentje mee naar huis kunnen nemen. Als mensen zich hebben aangemeld, krijgen zij kort tevoren nog even een herinneringsmailtje.”

Goede respons
Die activiteiten zijn voor alle kinderen uit Schoonebeek. “We krijgen goede respons. De meeste activiteiten zitten helemaal vol. Zijn er populaire activiteiten als paardrijden en op pad met een huifkar, dan worden die wel eens herhaald. Het springkussenfestival van dit jaar was een succes met ruim 450 kinderen. Op 1 december is er een sinterklaasmiddag. “Er hebben zich nu al meer dan honderd kinderen aangemeld”, aldus Ilona. Aanmelden voor deze middag kan via www.actiefinemmen.nl/schoonebeek.

“Het is wel belangrijk”, zo laat Ilona weten, “dat de kinderen na aanmelding voor activiteiten daadwerkelijk komen. We staan soms te wachten en dan komen mensen niet opdagen.”

Foto: Hennie Lubbers

Locaties
“We maken onder andere gebruik van ‘t Aole Gemientehoes, de sporthal of het zwembad. Als wij een activiteit hebben in ‘t Aole Gemientehoes sponsoren zij altijd het drinken en wat lekkers, dat waarderen wij zeer.”

Lastig
“Het is altijd wel erg lastig om aan mensen te komen die willen en kunnen helpen met activiteiten.

Dit vinden wij wel erg jammer. Voor het springkussenfestival in juli was het erg moeilijk om mensen te krijgen, uiteindelijk is het wel gelukt om alle dertien springkussens iemand te krijgen. Om alles op te ruimen, bleven we helaas maar met vijf mensen over. Dat was een hele klus. Wel willen we iedereen die geholpen heeft via deze weg nog even bedanken.

Meer informatie: www.actiefinemmen.nl/schoonebeek,
via Facebook: Brede School Schoonebeek
via Instagram: bredeschool_schoonebeek.

https://www.actiefinemmen.nl/Content/Images/actief-in-emmen/Logos/Logo-Small.png