Uitgelicht; “Het klinkt misschien gek, maar het leven (met een lichamelijke beperking) heeft me veel gebracht”

De familie Pomp is in deze regio bekend als een sportminded familie. Gerrit Pomp uit Schoonebeek bleef daarbij niet achter: de sport vormt een groot hoofdstuk in zijn leven. In zijn geval de gehandicaptensport welteverstaan. “Op mijn vierde had ik een verkeersongeval en liep een dwarslaesie op. Daardoor belandde ik in een rolstoel. Het klinkt misschien gek voor een ander, maar dat heeft me ook veel gebracht. Je leven neemt een andere wending en je moet andere keuzes maken”, aldus Pomp, opgegroeid in Nieuw-Dordrecht.

Hij woonde in de loop der jaren onder andere een tijd in Amersfoort en Soest vanwege zijn werk als docent. Inmiddels wonen Gerrit en zijn vrouw Wilma alweer jaren in Schoonebeek, het dorp waar Wilma is geboren en getogen.

Paralympics
Zwemmen en atletiek waren de sporten voor Pomp. Hij deed mee aan een aantal edities van de Paralympics. De eerste in 1972 in Heidelberg en in 1976 naar Toronto. In 1980 nam hij deel aan de Paralympics in Arnhem. Vier jaar later was hij van de partij bij de Paralympics in Engeland, maar had toen te kampen met een schouderblessure. “In 1984 waren de Paralympics in Seoul. Het was de eerste editie die in hetzelfde stadion plaatsvond met dezelfde organisatie als de Olympische Spelen. Dat was een enorme ontwikkeling en zo kregen de Paralympics ook een A-status”, vertelt Pomp. Hij voegt eraan toe: “Ik heb diverse medailles behaald. Ik stond altijd wel op het schavotje.”

Een van de hoogtepunten waardoor Pomp nationale bekendheid kreeg, was de deelname aan de Marathon van Rotterdam waar hij als eerste over de finish kwam. Zijn tijd in 1987 was 2 uur en 12 minuten over 42 km.

Momenteel doet Pomp het rustig aan “Ik ga er veel met de hond op uit in het veld. Daarbij ga ik met de handbike ook over paden die moeilijk begaanbaar zijn.”

De jonge Gerrit Pomp in actie

Ontwikkeling rolstoelen
Ondertussen hield Pomp zich ook bezig met de ontwikkelingen in de rolstoelwereld. “Bij mijn vader in Nieuw-Dordrecht las ik over een bedrijf in Nieuw-Buinen, Veldink Rolstoeltechniek, dat het produceren van rolstoelen een nieuwe impuls wilde geven. Eerder had ik al eens een ontwerp voor een driewielrolstoel gemaakt en dat plan heb ik ingestuurd. Ik kreeg meteen een uitnodiging en al snel werd gelast en gebouwd”, vertelt een tevreden Pomp. Trots is hij erop dat het concept, een rolstoel op basis van drie wielen, nu nog steeds succes heeft als kinderrolstoel.

Lesgeven
Pomp heeft in zijn werkzame leven zo’n tien jaar lesgegeven in tekenen en handvaardigheid in Soest. “ Ik had mijn draai echt gevonden in het onderwijs. Het was dan ook bijzonder jammer dat de school ging sluiten vanwege het teruglopende leerlingaantal. Op mijn bruiloft in Schoonebeek kwam er een bus vol leerlingen uit Soest. Dat was heel mooi en een prachtige waardering”

Revalidatiesector
Pomp gooide het noodgedwongen over een andere boeg. Hij was tien jaar lang verkoopleider voor heel Nederland bij een bedrijf in de revalidatiebranche en was directeur van een bedrijf in rolstoelen en scootmobielen in Zeewolde. Daarna is hij met succes Europese aanbestedingen gaan doen in de revalidatiebranche. 

Illustraties
Een ander talent en passie van Pomp was het verzorgen van illustraties, aquarelleren en schilderen. “Voor een project van het Nationaal Fonds Gehandicapten heb ik voor elke commissaris van de Koningin per provincie potloodtekeningen gemaakt.” Vroeger sportte Pomp vaak met Roelof Keen, ook een rolstoelatleet, die inmiddels bekend is vanwege boeken als ‘Dikke arms, kleine beentjes’. “Voor zijn tweede boek ‘Op ‘t randtie’ vroeg hij mij om illustraties te maken. Dat vond ik een hele eer. Ook voor zijn derde boek in een heel ander genre, een kookboek, heb ik de illustraties gemaakt.”

Mijn uitgangspunt voor het illustreren is dat elke tekening iets aan een verhaal moet toevoegen. De illustratie vertelt het verhaal in beelden.