Uitgelicht: Al vijftig jaar bijzonder waardevol

“Het kinderkamp is een plek waar kinderen helemaal zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen een week lang vergeten wat er thuis allemaal niet zo leuk is. Dat was voor mij heel goed. Even geen druk, geen stress.” Dat vertelt één van de voormalige deelnemers aan Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe.

Dat geeft goed weer wat het doel is van het jaarlijkse kinderkamp, dat nu al vijftig jaar bestaat. Ter gelegenheid daarvan wordt een boekje vol informatie en interviews uitgebracht. Dat vertellen Manna van ‘t Slot en Nancy Vleems, die betrokken zijn bij de organisatie. Nancy gaat al acht jaar mee met het kamp, terwijl Manna er maar liefst 24 jaar actief is.

Een weekje er tussenuit
Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe (SKZOD) organiseert jaarlijks een zomerkamp voor kinderen voor wie het vanuit de thuissituatie niet mogelijk is om op vakantie te gaan of die een weekje vakantie goed kunnen gebruiken. Het kamp staat in het teken van het actief bezig zijn en vooral veel lol en gezelligheid. Er zijn activiteiten op het gebied van sport, cultuur, natuur, muziek en toneel, waarvoor een programmacommissie actief is. Er zijn kinderen, die al jaren deelnemen en via bijvoorbeeld het team jeugd van de gemeente worden mogelijke kandidaten genoemd. Ook worden scholen aangeschreven.

Foto: Joop Robben

Begeleiding
“We logeren”, aldus Nancy, “in een kampeerboerderij of groepsaccommodatie en we proberen elk jaar naar een andere plek te gaan. Tijdens de week worden de veertig tot vijftig kinderen begeleid door vijftien vrijwilligers. Ze worden ingedeeld in groepjes van maximaal acht kinderen.” Daarnaast zijn er nog vrijwilligers en de kookploeg, bestaande uit drie ‘kookoma’s’. Nancy: “Zij zorgen voor gezonde maaltijden voor ons. De kinderen trekken veelal naar de kookoma’s toe.” Een van de vroegere deelnemers, Rick, zegt: “Die waren altijd zo lief, en zo druk aan het werk voor ons.”

Het begin
“In 1970”, vertelt Manna, “ontstond het kamp door een non uit het klooster in Weiteveen, die ook wijkverpleegster was. In 1973 nam de toenmalige Stichting Jeugd- en Jongerenwerk de organisatie over. In 1975 kwam er een kampwerkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de wijkverpleging, gezinszorg, Maatschappelijk Werk, sociaal-cultureel werk en enkele vrijwilligers. Medio jaren tachtig trok de wijkverpleging zich terug en sinds 1988 is ook de gezinszorg niet meer vertegenwoordigd. Zo bleven het Maatschappelijk Werk en de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk over. Die gingen op in Stichting Zess, later bekend onder de naam Sedna. In 2014 werd besloten tot de oprichting van Stichting kinderkamp Zuid-Oost Drenthe, volledig gerund door vrijwilligers.”

Vriendschap en samenwerking
Het kinderkamp staat vooral in het teken van vriendschap en samenwerking. Oud-deelnemers Jeffrey en Sander zeggen in het interview in het jubileumboekje hierover:  “Het kon ons niet lang genoeg duren. “Alles was voor mijn gevoel even bijzonder. Het was nieuw, apart, elk jaar weer. Geen ruzie, een week lang. Toen ik jarig was, mocht ik op tafel gaan staan en iedereen voor me ging zingen. Ik weet nog precies wat dat met me deed. Het kinderkamp is een plek waar kinderen helemaal zichzelf kunnen zijn. Dat was voor mij heel goed. De onderlinge omgang hebben we veel van opgestoken. Als er een keer iets was, dan ging je met elkaar praten. Iedereen bleef rustig.’’

Foto: Joop Robben

Waardevol
Erik Doezeman was twee decennia lang betrokken bij het kinderkamp, onder meer als groepsleider en voorzitter. In zijn interview vertelt hij: “Het werken met kinderen heeft mij nooit meer losgelaten.” Hij werd jongerenwerker en is dat nog steeds. “In het kamp heb ik gezien hoe waardevol het is en hoeveel voldoening het geeft.’’

Wie niet meer weg te denken zijn bij het kinderkamp zijn Manna van ‘t Slot en Ronald Dorgelo. Manna ging voor het eerst mee in 1998, Ronald volgde in 2004. Aan stoppen denken zij niet. Ronald bemoeit zich de laatste tien jaar met het programma van de vakantieweek. Als groepsbegeleider is Manna de hele dag in de weer met de kinderen. “De waarde van de kinderen komt echt naar boven. Ze voelen dat ze er mogen zijn, allemaal.”

Sponsors en donateurs
De kinderkampen worden mogelijk gemaakt door sponsor en donateurs. “Wij zijn volledig afhankelijk van hun bijdragen”, aldus Manna. Er is daarvoor een sponsorploeg, waarin onder andere Nancy actief is. Nancy: “We krijgen spullen in natura van bijvoorbeeld, de bakker, de slager, de Coop en de Plus. Daarnaast komen er bijdragen van bijvoorbeeld de Rotary en de Lions en hebben we een vaste groep sponsors.” Die namen staan uiteraard vermeld op de website.”

Het kinderkamp maakt geen gebruik van luxe verblijven, maar groepsaccommodaties. Manna: “Ook zijn er geen dure uitjes naar bijvoorbeeld pretparken. We bieden wel een vol en avontuurlijk activiteitenprogramma. Toch zijn de jaarlijkse kosten wel zo’n 10.000 euro. Gelukkig denken steeds meer mensen en bedrijven aan ons.”

Meer weten over het kinderkamp? Kijk dan op www.skzod.nl of bekijk de vele foto’s op www.facebook.com/stichtingkinderkampzod.