Elke woensdagmorgen van half tien tot half twaalf komen zo’n achttien enthousiaste dames en heren samen in ‘t Aole Gemientehoes om koersbal te spelen. Marga Piek heeft hier de leiding en zij nodigde mij uit om eens zo’n ochtend mee te maken, hetgeen ik uiteraard graag doe.
Wat is koersbal
Koersbal is een van oorsprong Australische sport en lijkt enigszins op jeu de boules. In tegenstelling tot jeu de boules wordt koersbal binnen gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. Teams van twee personen spelen tegen elkaar. Een bal heeft een diameter van 10 centimeter en een gewicht van 750 gram. Een koersbal is niet rond, maar aan beide zijden een beetje afgeplat. Ook is het gewicht niet gelijkelijk verdeeld over de bal. Doordat koersbal geen zware inspanning vereist, kan de sport tot op hoge leeftijd worden gespeeld.
Samenzijn
De belangrijkste reden om mee te doen aan koersbal is wel het samenzijn met leeftijdsgenoten. Als ik het Aole Gemientehoes binnenkom is van verre al te horen in welke ruimte het koersbal plaatsvindt. Een gezellig geroezemoes brengt mij naar de plaats van handeling. Het is pauze, er wordt koffie gedronken en bijgepraat, want dit is de eerste bijeenkomst na de zomer. Er gaat een schaal met cake rond. Iedereen laat het zich goed smaken. Marga: “ Elke week trakteert een deelnemer. Dat kan een koekje zijn of zelfgebakken lekkers, daar is iedereen vrij in. We hebben een schema, zodat duidelijk is wie er aan de beurt is.”
“Ik ben blij dat de activiteiten in ‘t Aole Gemientehoes na de zomerperiode weer opstarten, want als in juli en augustus veel mensen weg zijn en alle activiteiten stil liggen, duren de dagen soms wel lang”, zegt een bezoeker.
Cosis
In ‘t Aole Gemientehoes verblijft ook een groep jonge mensen van Cosis. Zij hebben daar een zinvolle dagbesteding. Ook zij zijn welkom om te komen koersballen. Danique komt elke week en helpt Marga waar ze kan. Ze doet mee aan de competitie met haar eigen, lichtere ballen. Eens per maand komt er nog een jongere bij om mee te doen. Koersbal is niet aan leeftijd gebonden en ook hier geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd!
Lunch/samen koken, samen eten/ bioscoop
Eenmaal per vier weken krijgen de deelnemers aan lekkere lunch aangeboden. Deze maaltijd wordt verzorgd door de beheerder. Dat wordt zeer op prijs gesteld. Al pratend verneem ik dat een flink aantal mensen van deze groep ook deelneemt aan ‘Samen koken, samen eten’. Beheerder Joke komt namelijk vragen welke wensen er zijn voor de volgende maaltijd, waarop een levendig gesprek ontstaat over verschillende soorten groenten en vlees. Ook maakt men druk gebruik van de mogelijkheid om een mooie film te zien en ik begrijp uit de verhalen dat de gezelligheid dan tot in de late uurtjes kan voortduren.
En zo vervult ons Aole Gemientehoes de functie waarvoor zij bedoeld is: inwoners van Schoonebeek samenbrengen. Prachtig om te zien!!