Minibiebs

U heeft ze vast wel eens opgemerkt, een kastje met boeken langs de weg of elders. Ook in Schoonebeek zijn er een paar te vinden, o.a. bij de familie Oosting, Middendorp 13. Wij zijn nieuwsgierig en willen er meer van weten. Een afspraak met mevrouw Oosting en haar buurvrouw Ria Rave is snel gemaakt.
Mevrouw Oosting vertelt: “Het idee is ontstaan nadat de bibliotheek in het dorp werd gesloten. Wij spraken erover in de buurtvereniging en besloten werd een kastje met boeken bij mijn huis te plaatsen.” Ria Rave vult aan: “Het materiaal werd geleverd door de buurtvereniging en de timmerman, Jan Wenny,  timmerde een fraai kastje in elkaar”.

Inmiddels staat de mini-bieb er  alweer een aantal jaren.  Het idee was en is dat iedereen een boek uit de kast mag meenemen, maar ook regelmatig een boek in het kastje plaatst,  ruilen dus.  Zo blijft de boekenkast altijd gevuld. En het is een succes want er wordt goed gebruik van gemaakt. En met “goed” bedoel ik niet alleen dat men er vaak een mooi boek uitneemt, maar ook dat men het kastje netjes houdt en er voldoende aanvulling is. Ook vakantiegangers weten het kastje te vinden en mevrouw Oosting heeft regelmatig leuke gesprekken met de gebruikers van de mini-bieb.

Foto: Fam. Oosting

Ik vroeg me af of er nog meer mini-biebs zijn in ons mooie dorp, en jawel, op het voormalig terrein van de Mavo aan de Pienhoek staat naast de picknickbank een mooie boekenkast, die uitnodigt om een boek te pakken waarna je op de bank kan zitten om lekker in het zonnetje een poosje te lezen. Ook in de hal van het winkelcentrum is al geruime tijd een mini-bieb te vinden, een mooie plek, lekker warm en droog.
Op internet ontdekte ik de website www.minibieb.nl  Op deze site kunt u zich gratis aanmelden als u een minibieb heeft of wil beginnen. De bieb wordt dan vermeld op een kaart zodat de bieb makkelijk gevonden kan worden. In een ander dorp heb ik zelfs een mini-bieb speciaal voor kinderen gezien, lijkt me ook een heel leuk idee! Iets voor U misschien??