Uitgelicht: “Niets is leuker dan het bezoeken van mensen, het is dankbaar werk”

De afdeling Schoonebeek van De Zonnebloem bestaat 45 jaar en daar komen wat betreft bestuursleden en vrijwilligers nog heel wat jaren bij. Ter gelegenheid van deze mijlpaal is er in april een jubileummiddag. In de vijf jaren voor de officiële start in 1978 werd al gestart met de activiteiten. “We vormden een groepje en gingen zieke mensen bezoeken”, vertelt Mies Scherpen, één van de mensen van het eerste uur. Zij is nog steeds actief binnen de plaatselijke afdeling. “Er is niets leuker dan mensen bezoeken. Het is dankbaar werk”, aldus Mies. Haar woorden worden beaamd door Gretha Butterhoff, Wolly de Vries, Steffie de Jonge en voorzitter Corrie Menke. Gretha, al 36 jaar betrokken bij de plaatselijke afdeling, drukt het krachtig uit: “Ik ga door tot ik erbij neerval.”

Foto: Martin Koers

De Zonnebloem bestaat al sinds 1949. Eerst was het een stichting, later werd het Nationale Vereniging De Zonnebloem. In 1978 sloot groep uit Schoonebeek zich aan en werd daarmee een afdeling van de vereniging. Fenny Böhmers begon met de notulen en de eerste voorzitter was Jan Berends. “We hebben en hadden een goede afdeling”, daarover zijn de dames het eens. Een naam komt meteen naar boven. “Geesje Esschendal heeft heel veel voor onze afdeling gedaan, dat mag gezegd worden”, aldus Mies.

“Ik heb zó gehuild”
Mies Scherpen kan zich haar eerste bezoek nog goed herinneren. “Dat zal ik echt nooit vergeten. Ik ging naar een gezin, waarin de dochter voor haar zieke ouders en haar verstandelijk en lichamelijk gehandicapte broer moest zorgen. Zij heeft haar leven aan haar ouders en broer gegeven. Na dit bezoek heb ik zo vreselijk gehuild. ‘Wat heb ik toch een hemel op aarde’ was mijn gedachte.”

Foto: Esselien de Groot

Eenzame mensen
De Zonnebloem in Schoonebeek wordt gevormd door drie bestuursleden en zeventien vrijwilligers die maar liefst 55 gasten op regelmatige basis bezoeken. Nog steeds is de hoofdmoot het bezoeken van mensen die om welke reden dan ook niet mobiel zijn.

“Er zijn veel eenzame mensen”, meldt Gretha. “Iedereen heeft het druk. Sommige mensen krijgen nooit bezoek. Als de partner wegvalt, worden mensen vaak eenzaam. Ze genieten van ons bezoek. Bovendien vinden zij het fijn als wij niet alleen op bezoek komen, maar ook wat over onszelf vertellen.”

Nationale Ziekendag
De hoofdmoot van de activiteiten bestaat uit het bezoeken van mensen. Verder is er aandacht voor deze mensen op Nationale Ziekendag in het tweede weekend van september. Dan brengen de vrijwilligers een bloemetje naar de mensen, die zij regelmatig bezoeken. Wolly de Vries: “Dat wordt zeer gewaardeerd.”

Jaarprogramma
De Zonnebloem heeft een jaarprogramma voor groepsactiviteiten, zoals een high tea, bingo en muziekmiddag. De gasten betalen hiervoor een bijdrage. “Verder krijgen we geld binnen door de lotenverkoop, die in april weer van start gaat. Ook doen we elk jaar mee aan de Rabo Clubsupportactie. In vroeger jaren werd ook wel meegedaan aan activiteiten in de regio. Zo waren er boottochten en een vakantieweek voor een aantal gasten. Als afdeling zijn we onder meer met de bus naar de orchideeënhoeve in Luttelgeest geweest, naar de dierentuin in Nordhorn en hebben we een tocht gemaakt met de Veenlandexpres”, laten de dames, elkaar aanvullend, weten. Gasten die geen eigen vervoer hebben, worden gehaald en gebracht door de vrijwilligers.

Jubileummiddag
Op woensdag 12 april is er vanaf twee uur een jubileummiddag in de kantine van de voetbalvereniging. Dat wordt een gezellige middag met een goochelaar, een hapje en een drankje, een Chinees buffet en natuurlijk volop tijd voor een praatje. “Je ziet de mensen genieten bij dergelijke activiteiten, dan geniet je zelf ook”, aldus Gretha.

Vrijwilligers en gasten
“Nieuwe vrijwilligers en gasten zijn welkom”, vertelt Corrie Menke. “Eerder kwamen er wel leden via maatschappelijk werk en de kerk, maar door de privacywetgeving mag dat niet meer.” Het laatste jaar kwamen er overigens drie vrijwilligers bij.

Foto Martin Koers

De Zonnebloem
Nationale Vereniging De Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap. Er zijn ongeveer 30.000 vrijwilligers in het land en ruim 1.000 lokale afdelingen. De Zonnebloem houdt daarnaast aangepaste vakanties in Nederland.

In vroeger tijden was er een radioprogramma speciaal voor zieken en gehandicapten. De presentator was Alex van Wayenburg, die er in 1945 mee begon. Na een jaar nam de KRO het programma over. In 1949 werd Stichting De Zonnebloem opgericht en ontstonden plaatselijke groepen. In 1964 werd de stichting een vereniging met ondersteunende leden. In 1985 kwam er een aangepast hotelschip voor vakantiereizen met zieken en gehandicapten en dat was ook in 2006 het geval. De landelijke vereniging heeft nog tal van voorzieningen. Dat is te lezen op de website www.zonnebloem.nl.

De afdeling in Schoonebeek is nog springlevend en zoals reeds gezegd: de dames weten voorlopig niet van ophouden.