Nieuwe Buren: Wat je geeft is wat je krijgt

Vandaag de eerste aflevering van twee ‘specials’ in de rubriek Nieuwe Buren. De mensen die worden geïnterviewd zijn natuurlijk al veel langer bezig nieuwe buren te worden van elkaar, maar voor ons start het project in de mei-editie van de Jaknikker.

Esselien de Groot zette al eerder in de Jaknikker op het Ondernemersplein Gerrit Kerkdijk van M-frame Staalframebouw in het zonnetje. Heel bevlogen vertelt Gerrit over zijn visie op energieneutraal bouwen, over levensloopbestendig bouwen en over diverse andere innovaties.

Het project in Schoonebeek trok veel belangstelling en opvallend was dat met name mensen vanuit andere delen van het land de woningen hadden gekocht.

Die laatste zin, ergens middenin het artikel in de mei-editie van de Jaknikker, intrigeerde de redactie. Daarom gingen wij eens op bezoek bij een aantal mensen die nu in de nieuwe levensloopbestendige huizen wonen.

Mijn eerste bezoek is bij Willem en Willemien Zilverschoon. Beiden hebben, voordat zij naar Schoonebeek kwamen, 39 jaar in Twente gewoond. Het was een groot huis waar ze als gezin in woonden, maar ook een praktijkruimte hadden. Willem was tandarts met een praktijk aan huis.

Nu de kinderen de deur uit zijn en het werken wat minder is geworden hebben ze gezocht naar een huis dat voldoet aan hun eisen. Die eisen hebben ze op Funda gezet en daaruit kwamen twee opties, waarvan Schoonebeek er één was. Daarmee zijn Willemien en Willem aan de slag gegaan. Willem is op een donderdag naar de markt gegaan en heeft willekeurige mensen aangesproken. Daarmee heeft hij ervaren dat “de Schoonebekers open en eerlijk zijn, recht voor z’n raap en vertellen waar het op staat.” Hij heeft informatie opgevraagd over het project van Gerrit Kerkdijk. En Willemien heeft het gevoel dat ze op het juiste moment het juiste besluit genomen hebben: “Het dorp is erg prettig, je hebt hier alles, het geeft gewoon een goed gevoel”.

Willem was heel gecharmeerd van de manier van bouwen; een half jaar nadat de eerste spade de grond in ging, werd het huis opgeleverd! “En de bouw had een heleboel opties, zodat we de woningen aan onze eisen konden aanpassen. Er werd heel goed in oplossingen gedacht”.

De andere buren zijn Bo en Helgo Beurkens. Zij zijn niet zo ‘honkvast’ geweest als hun bovenstaande nieuwe buren want zij hebben achtereenvolgens in Baarn en Soest, in Zeewolde, Parc Sandur en (nog heel even) in Exloo gewoond.

Bo is actief geweest als directiesecretaresse en personeelsfunctionaris. Nu is zij werkzaam bij een bedrijf dat prefab-woningen maakt en deze zelfs in vijf dagen kan opleveren! Dat is natuurlijk een heel spannende situatie als je zelfs in een nieuwbouwhuis komt dat ook prefab gebouwd wordt.

Helgo werkt bij een bedrijf voor inbouwapparatuur en heeft een grote passie voor sport. Vooral golfen, tennis en mountainbiken. Voor de golfsport kun je bij hem ook terecht voor een op maat gemaakte club, want die maakt hij zelf als gecertificeerd clubfitter! Golfen doet hij graag op “die prachtige baan op Erica”.

Ook Bo en Helgo hadden een lijstje met eisen voor hun nieuwe woning.

Het moest nieuwbouw zijn, een carport groot genoeg voor de caravan, het huis moest compact zijn, energieneutraal, levensloopbestendig en comfortabel.

“En zie: we hebben het gevonden. Het is eigenlijk een appartement op de begane grond, een compleet huis”.

“Ten aanzien van de mensen in Schoonebeek: Wat je geeft is wat je krijgt”.  “En sport verbroedert”, als je gaat sporten leer je mensen kennen met dezelfde interesse en hobby en dan leg je vanzelf nieuwe contacten”.

“Schoonebeek is dorpser dan Emmen; de buurtvereniging kwam als welkom met een bos bloemen, dat gebeurt in Emmen niet”.

“Wat ook wel heel mooi was dat we, als zes ‘nieuwe buren’ in een groepsapp werden opgenomen. Op die manier hadden we regelmatig contact met elkaar al voor we elkaar ontmoet hadden en elkaar eigenlijk kenden. Maar dat was wel heel erg handig, want zo konden we foto’s van de voortgang van de bouw van het huis delen of informatie over afmetingen, tijdelijke huisvesting, tuininrichting, enzovoorts. Zo hebben we een heel aparte band opgebouwd”.