Nieuwe Buren: ‘Het is een hecht buurtje’

Vandaag ben ik terecht gekomen bij Nieuwe Buren die zijn komen wonen aan de rand van de gemeente Schoonebeek, ver buiten de bebouwde kom. Sinds november 2021 wonen hier Gert en Anita Pruim en hun dochter Zoë. Ook Ruben, de vriend van Zoë, is hier regelmatig te vinden.

Het gezin had er geen idee van dat ze hier terecht zouden komen toen ze op zoek gingen naar een huis waarbij ook ruimte was voor de vier paarden. Deze stonden tot voor kort op de manege in Sleen, maar de wens was toch wel om de dieren bij huis te kunnen hebben. Dat kon in Parc Sandur natuurlijk niet en zo gingen ze op zoek naar een nieuw onderkomen, rekening houdend met de paarden. Uiteindelijk werd het een huis in het buitengebied van Schoonebeek.
Zoë, een fervent wedstrijdrijdster, kan zo de verzorging van haar paarden en de studie Rechtsgeleerdheid in Groningen gelukkig goed combineren.
Zoë staat in haar liefde voor paarden niet alleen; gelukkig vinden haar ouders het net zo leuk als zij. Anders was het ook niet mogelijk om naar al die wedstrijden te gaan en de dieren te onderhouden. Juist vandaag hebben ze de vierde stal afgebouwd en is alles klaar om het vierde paard een plek te geven. Daar is haar vader Gert ook hard voor aan het werk geweest.

Gert heeft een fulltime baan bij AREA in Emmen en met de veranderde inzamelsysteem (DIFTAR = geDIFferentieerd TARief), waarbij je betaalt voor het aantal keren dat AREA de restafvalcontainer leegt, is het in de eerste maanden van het jaar best druk geweest.
Toch heeft hij tijd gevonden (gemaakt?) om van het huis een mooi onderkomen te maken en ook voor de paarden een mooie plek te verzorgen.
Anita, natuurlijk ook heel actief bezig geweest om het huis tot een plaatje te maken, heeft 23 jaar bij een letselschadebureau gewerkt en gaat per 1 april beginnen als floormanager bij een nieuw bedrijf.

Foto: Jan Slomp

Het is prettig winkelen
In deze aflevering van Nieuwe Buren hebben we niet te maken met mensen die vanuit één van de andere provincies naar Drenthe zijn gekomen, want Gert is zelfs geboren in Emmen en Zoë natuurlijk ook en Anita komt uit Hoogeveen.
Toch was het wel leuk om dit gesprek aan te gaan omdat ik merkte dat het voor hen niet vanzelfsprekend was dat zij naar Schoonebeek zouden komen. Het is gewoon toeval dat zij hier terecht zijn gekomen en in eerste instantie werden de boodschappen nog in Erica gedaan, maar al snel was de weg naar de Pallert en de Wingerd gevonden.
Anita vindt het prettig winkelen in Schoonebeek.

Wedstrijden op niveau
Het blijkt wel dat de paarden een groot aandeel hebben in het leven van het gezin Pruim. Want het gesprek komt toch weer op de paarden. “Zoë woont nog thuis en paardrijden is haar uitlaatklep. Het reizen naar Groningen is wel ‘een dingetje’, maar je kunt niet in Groningen op kamers gaan en dan alleen in de weekenden je kunstjes doen. Zoë vult aan: “Naast de studie moet er ook getraind worden want de wedstrijden zijn aardig op niveau”. Het paardrijden is ook een uitlaatklep: ‘Even je hoofd leegmaken van een pittige studie’. 
Gert rijdt nu geen paard meer en Anita rijdt alleen voor haar plezier. “Lekker een buitenritje, rustig aan, lekker sjokken. De wedstrijden zijn niets voor mij”. Zoë vindt de wedstrijden prachtig en traint daar ook voor. Ze heeft zelfs internationale aspiraties, maar dan moet eerst de studie tot een goed einde worden gebracht. “Eventing is een discipline in de paardensport waarbij drie onderdelen aan bod komen: een dressuurproef, een springparcours en de cross.punt” 

De zoektocht is niet makkelijk geweest, maar dit huisje “werd ons eigenlijk gegund”, merkt Anita op.
“En het mooie hier is, want we hebben ook andere huizen bekeken, we hebben ook gewoon buren!”
Het is een hecht buurtje en Gert is ook al druk bezig met het maken van de kar voor het Zuidenveld.
Schoonebeek heeft er een actief gezin bij dat zich thuis voelt in “het bok-buurtje” waar ze nu wonen en zij voelen zich, gelukkig, heel welkom hier.