Nieuwe buren: Een groente- en fruitzaak zou natuurlijk geweldig zijn!

Vandaag ben ik te gast bij Marcelle en Nico Versteeg. Zij wonen sinds mei 2020 in Schoonebeek. Marcelle vertelt dat zij, voordat ze naar Schoonebeek kwam, werkzaam is geweest in het onderwijs. Nico heeft gewerkt bij de technische dienst van onder meer de gemeente Purmerend.
Ze hebben hun vorige woonplaats Assendelft achter zich gelaten toen er een einde kwam aan hun werkzame leven, zoals dat heet.
Ze wisten dat dit moment zou komen, dus ze hadden zich al een jaartje of wat voorbereid door op Funda te gaan zoeken naar de mogelijkheden.
Als ik vraag naar de argumenten om uit ‘het westen’ te vertrekken, begint Marcelle een beetje te lachen en zegt dat ik de argumenten van de vorige ‘Nieuwe Buren’ er als een blauwdruk overheen kan leggen. De drukte, de irritaties omdat er zoveel mensen op een klein oppervlak leven, de toenemende criminaliteit gelden ook hier.

Nico en Marcelle kennen Drenthe al van kampeervakanties en dagjes uit in de afgelopen jaren.
Daarbij kwam nog dat Marcelle’s zus twee jaar geleden naar Midden-Drenthe is verhuisd.
“Eigenlijk was het al langer zeker dat we naar Drenthe zouden verhuizen als de tijd daar zou zijn. Onze zoektocht op Funda leverde veel mooie huizen op.” Ik ben erg sfeergevoelig en met het huis dat we nu gevonden hebben zijn we dolgelukkig.” Het zoeken in Zuidoost-Drenthe bracht hen al snel naar Schoonebeek. Winkeltjes in het dorp zijn voor hen erg belangrijk. Nico zegt daarover, dat hij het belangrijk vindt dat we de plaatselijke middenstand helpen door juist daar de boodschappen te doen.
De Pallert was tijdens hun zoektocht in ontwikkeling en dat beloofde dus veel goeds!
Nico blijkt de meer zakelijke kant te zijn, want hij merkt op dat de prijzen tijdens de zoektocht wel aardig gestegen zijn…

Foto: Henk Bohmers

Maar ze zijn heel gelukkig met het vrijstaande huis dat ze nu bewonen, en gelukkig met de mensen om hen heen. Als kennismaking met de naaste buren hebben ze heerlijk samen gegeten. Marcelle vindt het heerlijk om te koken en ze houden beiden van gezelligheid, dus die combinatie was snel gemaakt.
Nico komt nog even terug op de start die zij hier hebben gemaakt in mei 2020. Hij heeft met veel plezier de eerste editie van de Jaknikker gelezen en vindt dat het magazine heel veel informatie bevat. Informatie die hij graag had willen hebben toen zij hun huis aan hun eisen wilden aanpassen. Ze hebben nu erg moeten zoeken naar bedrijven die hen konden helpen. “Nu staan er veel advertenties en gegevens in het magazine, dat is waardevolle informatie.”
“Ik hoop ook dat er eerder detailzaken bij komen dan eraf gaan. We kopen ook liever bij de slager en de bakker.” “Een groente- en fruitzaak zou natuurlijk geweldig zijn!”

In de gezellige kamer staat een schildersezel met een schilderij ‘in ontwikkeling’. Het is een gezicht van een vrouw met sierlijke lijnen. Marcelle blijkt hier erg van te genieten. “Ik zet meestal een aantal schilderijtjes op, die ik dan later heerlijk ga uitwerken.” Ze heeft ook de weg al gevonden naar de schilderscursus van de SKW (Stichting Kultureel Werk) in ‘t Aole Gemientehoes. Helaas ligt dat door de coronamaatregelen (als we dit schrijven) nog stil.
Nico geniet van zijn tuin en de vogels. De pimpelmees, koolmees, Vlaamse gaai, specht, tortelduif, allemaal genieten ze van de vetbollen en pinda’s die Nico heeft opgehangen. Maar misschien geniet Nico nog wel het meest. “Ik kan heerlijk in een hoekje gaan zitten, het hondje op schoot, en dan naar de vogeltjes kijken. Zij (het hondje) ligt bewegingsloos met haar koppie op mijn knie en beweegt alleen haar ogen om alles te kunnen zien bewegen in de tuin.
“Het is hier heerlijk! We kunnen weer goed slapen.”