Nieuwe Buren: “We zijn hier helemaal happy”

Nog voor ik kan aanbellen gaat de deur al open. Natuurlijk stond de afspraak en de tijd genoteerd, maar het is toch leuk als je zo begroet wordt. Guido Härle pakt mijn jas aan en Tineke Bardewee heet mij welkom in hun prachtige woonboerderij. Al bij de eerste zinnen van het gesprek valt mijn mond bijna open van verbazing: Tineke vertelt dat zij nog drie dagen in de week werkt in de apotheek, waar ze al langer werkt, in …. Rijswijk! De trouwe lezers van deze rubriek weten wel dat ik in Rijswijk ben geboren en in diverse plaatsen onder de rook van Rotterdam heb gewerkt. Maar Tineke werkt nu ‘om de hoek’ van de straat in de wijk Steenvoorde, waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Het is nu de 21e aflevering van Nieuwe Buren en het is opvallend dat er zo vaak ‘een link’ is.

Maar dan is de vraag toch wel gerechtvaardigd: Hoe komen jullie dan in Schoonebeek?

“Van oorsprong komen we allebei uit Enschede”, begint Guido het verhaal. “Tineke en ik zijn jeugdvrienden. We kennen elkaar al ruim veertig jaar. Mijn eerste relatie eindigde in 2010 in een scheiding. Ik heb toen weer contact gekregen met Tineke via internet. Zij woonde toen in Wassenaar en ik in Enschede.” Toen de kinderen ‘het huis uit waren’, voelde ze de behoefte om samen verder te gaan. “Jij wilde wel naar het oosten komen”, begint Guido als Tineke hem onderbreekt: “Nee, jij wilde niet mijn kant op komen”. Er wordt even gegrinnikt. “Ik wilde niet jouw kant op. En toen hebben we gezocht in regio van de Achterhoek, Twente en Drenthe met de intentie om de ouders van Tineke bij ons in te laten trekken, cq. zelfstandig te laten wonen.” Na heel wat bezichtigingen ontdekte Tineke op Funda het huis waarin ze nu wonen. Dat gebeurde allemaal alweer vier jaar geleden. “Ja, het was heel gek, want door de corona was het moeilijk ‘inburgeren’.”

De ouders van Guido wonen nog in Twente. Tineke vult aan: “We zijn twee jaar geleden getrouwd, in aanwezigheid van alle vier onze ouders. Dat is ook wel bijzonder.”

Foto: Joop Robben

Guido werkt bij het Rijksvastgoedbedrijf dat de overheidsgebouwen beheert. Zijn kantoor staat in Arnhem, “maar ik werk waar mijn laptop is.” Hij richt zich specifiek op installaties en dan met name drinkwaterinstallaties. Verder heeft hij een “uit de hand gelopen hobby”: ballonvaren. Guido vaart de ballon en Tineke rijdt er dan achteraan om het materiaal en de mensen op te halen van de plek van landing. “Ik ben er dertig jaar geleden mee begonnen”, vertelt Guido, “in het begin ben ik de ballon gaan volgen en dat heeft ertoe geleid dat ik de opleiding tot piloot heb gedaan. Toen heb ik tien jaar voor een bedrijf gevaren en na tien jaar heb ik toch besloten dat zelfstandig te gaan doen en mij in te laten huren als piloot bij anderen. Er kwam een (gesponsorde) tweede ballon en de eerste werd vernieuwd.”

Toen hebben Guido en Tineke elkaar leren kennen, maar dat was geen reden te stoppen met deze hobby. Sterker nog, er kwam een ‘special-shape-balloon’ (een smiley-achtig poppetje met een vrolijk gezichtje en armen en benen) voor evenementen door heel Europa.

Met deze ballon trekken ze heel wat bekijks van kinderen en volwassenen! En hoewel de ballon best bewerkelijk is, is deze ballon de favoriet van Tineke. De coronatijd is voor de ballonvaarders ook een zware tijd geweest, maar dat is nu achter de rug. Guido stijgt ook wel eens op  vanuit Schoonebeek, het oude mavo-terrein en de velden  bij de Beekpunge zijn bijvoorbeeld twee plekken waar hij zijn reis begint.

Als ik vraag naar het meest opvallende wat zij hier ervaren komt de gemoedelijkheid van de mensen weer naar voren: “Iedereen zegt je wat: “Moi!” “Dat zie je nergens, dat had je in Twente ook niet”. 

“Nadelen?” Het is een tijdje stil en dan komen ze beiden tot de conclusie “Nee, die hebben we eigenlijk helemaal niet. We zijn hier helemaal happy.”

Aan het eind van het gesprek komt er nog naar voren dat ze nog een gezamenlijke hobby hebben: motorrijden. Dat blijkt met het ballonvaren een lastige combinatie te zijn, omdat het allebei zomeractiviteiten zijn. Maar Guido is lid geworden van de motorclub. Hij heeft zo de omgeving goed leren kennen en dat was precies zijn bedoeling. Tineke en Guido vinden het erg leuk om met de buurtvereniging activiteiten te houden. “Vooral het Zuidenveld, daar heb ik erg van genoten”.