Nieuwe Buren: “Wij genieten van de rust in Drenthe”

Foto: Bertha Hooijveld

Vandaag ben ik te gast bij Peter en Katja. Peter is de ‘vaste bewoner’ van zijn nieuwe huis hier in Schoonebeek en Katja heeft haar werk in Alphen aan den Rijn, maar komt in het weekend zo snel mogelijk hier naar toe. “Als ik op de A28 voorbij Zwolle rijd, denk ik ‘Poeh, dit is het. Nou ga ik naar huis. Dat is een heel vreemd gevoel, want dan laat je dat gehaaste gevoel achter en dan komt er een soort rust over je heen”. Peter merkt ook dat het wel steeds drukker is geworden. “Ik kan me nog herinneren dat ik, toen ik jong was, een jaar of zeven, met de buurman op de vrachtwagen meeging. En die ging ergens over de grens bij Zwartemeer turf halen voor de bloementeelt. En dan gingen we ook helemaal binnendoor. De snelweg bestond nog niet, we reden over een smalle weg.”

Peter is opgegroeid in Manderveen, “ook een veengebied”. Later is hij in Almelo gaan wonen en hij werkt op de legerbasis van Defensie. “Maar ik vond daar mijn rust niet”. De gevolgen van een aantal uitzendingen van zijn peloton lieten zich gelden. “Ik miste het dorpsleven toch wel een beetje. En ik wilde altijd een huis met een oprit en een garage hebben. Toen kwam ik hier op uit. Ik zeg nog dagelijks dat ik blij ben dat ik hier nu woon. Ik heb ook in Emmen gekeken, maar dat is me te druk, te chaotisch, te onoverzichtelijk. Hier is alles te overzien en sociaal. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, zoals ook een klein dierenzaakje. Gewoon wat je nodig hebt; niet massaal.”

Peter geeft aan dat hij op zoek is gegaan naar een huis in een rustige omgeving; door zijn werk heeft hij PTSS opgelopen en daarom is de stad een te drukke omgeving om te wonen. Makelaar Ruud Pat heeft hem diverse huizen laten zien die niet helemaal aan zijn eisen voldeden. Voor zijn huidige woning kreeg hij een herkansing en toen was het raak. “In Weiteveen heb ik mijn eerste woning bekeken, want in Twente is het een stuk duurder en niet wat ik eigenlijk zoek.. En dan kom je in Drenthe uit en ik vind Drenthe meer natuur, meer rust, meer vrijheid, meer open. Ik moet wel zeggen: Twente is bosrijker, maar de rust in Drenthe is een extra, zwaarwegend, voordeel. Toen heb ik besloten: tot de A37, niet verder, want ik wilde niet in Groningen of Friesland terecht komen. Hoe vaker ik hier kwam, hoe mooier ik het begon te vinden. Ik was heel blij met de openheid van de makelaar Ruud Pat, die precies vertelde wat ik hier, met dit huis, kon verwachten.”

Katja is ooit begonnen bij een groot chemieconcern en werkt nu bij een textielgroothandel in Alphen aan den Rijn, van maandag tot en met donderdag. “Als ik de kans krijg, dan ga ik op donderdagavond nog naar Schoonebeek. Helaas is thuiswerken niet mogelijk”. 

Uit eerdere huwelijken hebben zowel Peter als Katja kinderen. Die kunnen gelukkig goed met elkaar opschieten en ze zijn allemaal graag bij elkaar in het ‘nieuwe huis’ in Schoonebeek. Het is nu best een puzzel om de juiste plek te zoeken voor allemaal; zowel Peter als Katja qua werk en de kinderen met betrekking tot school en vriendenkring. Vooral Peter heeft zijn plekje wel gevonden: “In Almelo was zelfs de drempel van mijn eigen huis te hoog om naar binnen te gaan en hier kom ik met plezier binnen.. Moet je eens kijken wat voor uitzicht ik heb! Ik moet wel eens in Almelo zijn voor een gesprek en dan realiseer ik me dat er overal verkeerslichten staan! Hier heb je helemaal geen verkeerslichten. De eerste staan in Erica, bij de brug”. Katja vult aan: “Maar wel rotondes!, daar hebben ze hier genoeg van”.