Omkijken naar elkaar: De Spelweek

Nu de spelweek naar verwachting deze zomer weer kan plaatsvinden, kan vinden, nemen we een duik in de geschiedenis en blikken alvast vooruit.  Ik  zit aan tafel met Carla Kuiper, medeorganisator van de spelweek sinds jaren.  Met acht personen, die bijna allemaal uit de jongerensoos Goeroe voortkomen,  bereidt zij de nieuwste editie van de spelweek 2022 voor.

Foto’s: René Gommers en Marcel Bouwers

Geschiedenis
Carla: “De spelweek bestaat al heel lang.  Als kind ging ik er zelf altijd graag naartoe en nu ben ik al een aantal jaren medeorganisator. Ik heb een recreatie-opleiding gedaan die mij nu goed van pas komt. Er is al dertig jaar een spelweek in Schoonebeek.  Er waren verschillende organisaties bij betrokken, maar de laatste tien jaar wordt de spelweek zelfstandig door de leden van Goeroe georganiseerd.  Naast de acht vaste medewerkers zijn er meer dan zestig vaste en wisselende vrijwilligers nodig om deze bijzondere week tot een succes te maken. Aangezien veel ouders goede herinneringen aan de spelweek bewaren, komen veel vrijwilligers uit die groep.”

Doelgroep en thema’s
Alle basisschoolleerlingen krijgen via de school een uitnodiging voor de spelweek.  Ongeveer 180 kinderen nemen elk jaar deel aan dit jaarlijkse evenement. In die uitnodiging wordt ook het thema bekendgemaakt, dat zorgt altijd weer voor de nodige opwinding. 

In de afgelopen jaren zijn veel thema’s aan bod gekomen. Zo was er in 2018 het thema ‘Politie’ een groot succes. De politie kwam met onder andere motoren, een ME-busje en een lasergun.  Toen de kinderen ook nog zelf de lasergun mochten hanteren, kon de dag natuurlijk niet meer stuk.

In 2019 werd gekozen voor het thema ‘Onderwaterwereld’. Allerlei spellen werden op dit thema aangepast en op woensdagmiddag mochten de kinderen in natuurbad Zandpol zelf de onderwaterwereld ervaren, hoe leuk is dat!

Helaas kon de spelweek de afgelopen jaren vanwege de coronapandemie niet doorgaan, maar dit jaar komt er vast weer een  geweldige spelweek .  Het thema mag ik hier al verklappen. Het wordt “ESCAPE THE JUNGLE” !!!!……als dát niet spannend is……

Foto’s: René Gommers en Marcel Bouwers

Hoe ziet de spelweek eruit?
De spelweek wordt dit jaar gehouden op 19, 20 en 21 juli, zoals altijd in het park. Op maandag ligt de grote bult met houten pallets weer klaar en nadat het startsein is gegeven, rennen de kinderen naar de bult om pallets te veroveren, waarvan zij de hutten gaan bouwen. In de morgenuren wordt er aan de hutten gebouwd. In de middag gaan de kinderen aan de slag met allerlei activiteiten die ook ingezet kunnen worden op de laatste dag als de ouders komen. Want op donderdagavond mogen de ouders  de hutten bewonderen én muntjes  kopen.  Met een muntje kun je deelnemen aan een door de kinderen bedachte activiteit, zoals blikgooien of sjoelen. Soms kun je ze er zelfs iets lekkers voor kopen, wie wil dat nou niet!

Er zijn ook elk jaar een paar vaste onderdelen. Er zijn bijvoorbeeld altijd een zwembad en een kabelbaan,  onmisbare ingrediënten voor een geslaagd feest!

Medewerkers achter de schermen
De organisatoren bedenken elk jaar weer nieuwe, creatieve spelletjes. Maar die spelletjes moeten natuurlijk ook gemaakt worden. Dat doen zo’n tien personen van de technische ploeg. Zij zorgen ervoor dat de plannen ook daadwerkelijk verwezenlijkt kunnen worden, iets wat niet onvermeld mag blijven! Chapeau.

Sponsors
De kosten van de spelweek worden voor het grootste deel betaald uit inschrijfgelden en JC Goeroe legt het grootste deel bij. Sponsors zijn van harte welkom. Dit kan gaan om een geldelijke bijdrage maar ook om giften in natura. Denk bijvoorbeeld aan fruit voor de kinderen of materialen voor het bouwen van de hutten.

Meedoen??
Ik hoop dat dit artikel u enthousiast heeft gemaakt en u, op welke wijze dan ook, wilt meewerken aan het voortbestaan van deze prachtige traditie. Vrijwilligers welkom!!

Foto’s: René Gommers en Marcel Bouwers