Omkijken naar elkaar: “Het gezin is enorm dankbaar”

Een gezin uit Oekraïne heeft onderdak gekregen in de woning van Anja Bouwers aan de Westerlanden in Schoonebeek. Anja: “Ik heb gezegd: als ik om hulp gevraagd zou worden, zou ik dat doen.” Zij is regelmatig bij haar partner in Emmen en besloot daarom haar woning beschikbaar te stellen. Haar dochter Marieke Hans is aanspreekpunt voor het gezin.

Marieke: “Een oud-collega van mij ving het gezin op, maar dat was op verschillende locaties. De familie vond het fijn als zij bij elkaar konden zijn.” Dankzij het aanbod van Anja lukte dat. “De oud-collega regelde zaken als een burgerservicenummer en een bankrekening en we hebben samen allerlei spullen verzameld voor het gezin. We konden een stapelbed ophalen en we kregen zelfs geld toe. Speelgoed, een laptop, een iPad, fietsen: alles werd geregeld. Binnen anderhalve week zaten zij in het huis.”

Het gaat om een vrouw van 52, een dochter van 25 met drie kinderen en een zoon van 16. Zij woonden in Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne dichtbij de grens met Rusland. “Hun woning is geheel verwoest en half maart zijn zij gevlucht”, vertelt Marieke.

De jongen kinderen gaan inmiddels naar school in Emmen. Zij worden gehaald en gebracht met een busje. De vrouw van 52 heeft werk bij De Witte Olifant. “Dat is heel mooi, want hij wil graag kok worden.” De jongen volgt nu de taalklas in Emmen. De vrouw van 25 is fulltime aan het werk bij Van Geel Orchideeën in Erica. “Een bekende van mij, die oorspronkelijk uit Oekraïne komt”, aldus Marieke, “is mee geweest naar het sollicitatiegesprek bij Van Geel.”

Foto: Marieke Hns

Niemand uit het gezin spreekt Nederlands. “Maar”, lacht Marieke, “we komen een eind met Google Translate. Ik stel mijn vragen in het Nederlands en zij vertalen het in het Oekraïns of Russisch. Zij begrijpen bovendien al best veel.”

Het gezin is blij met de woning, die zij groot vinden. Anja: “Voor ons is het een betrekkelijk kleine woning. Ze genieten van de tuin en grasmaaien vinden ze prachtig. Ze houden het huis heel netjes. Het zou wel fijn zijn als er nog wat buitenspeelgoed komt, zoals dingen voor de zandbank of een skelter.”

Het gezin betaalt geen huur, alleen de energiekosten zijn voor hun rekening.” Marieke: “Zij verdienen voor hun doen heel veel geld en zij vinden het fijn, dat zij zo voor zichzelf kunnen zorgen. De insteek is, dat ze straks weer wat kunnen opbouwen. Het is één grote ellende daar. Mensen uit andere landen hebben ook onze hulp nodig, maar dit kwam op ons pad.”

Het gezin komt uit een grote stad (zo’n 800.000 inwoners) en zij vinden het allemaal fijn om naar Emmen te gaan. Het is natuurlijk afwachten hoe het verder gaat. Of zij kunnen naar huis en op zoek naar een andere plek.

“Zij zijn onder de indruk van de wijze waarop zij worden opgevangen. Ze zijn enorm dankbaar”, besluiten Marieke en Anja.