Omkijken naar elkaar: Melkveehouders trakteren bewoners d’Olde Beke en de Anloop

Voorafgaand aan de kerstperiode ging een plaatselijke groep melkveehouders, akkerbouwers en enkele liefhebbers van oldtimertrekkers op vrijdag 17 december op bezoek bij de bewoners van De Anloop en d’Olde Beke om hen te verrassen met chocomel en slagroom. Maar dat was niet het enige, want er was sprake van een mooie trekkeroptocht en bij d’Olde Beke was ook nog sprake van een optreden van de Sconbecker Blaosers en een zanggroep. Kortom, een hartverwarmende actie.

Initiatiefneemster van deze actie was Hanuela Hans van maatschap Hans in het Westersebos. Hanuela vertelt: “Vanuit FrieslandCampina kregen we bericht van deze landelijke chocomelactie en toen dacht ik: ‘Daar moeten we iets mee’. Het zijn toch al moeilijke dagen voor de mensen in de verzorgingshuizen, dus laten we hen een plezier doen. Een klein beetje aandacht kan al heel veel doen. Ik heb een oproep gedaan in onze ‘LTO-app’ (LTO is de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders) en contact opgenomen met De Anloop en d’Olde Beke. Bij De Anloop moesten we door de bekende omstandigheden een beetje terughoudend zijn en hebben we de chocolademelk buiten overhandigd. Van daaruit werd het verder bezorgd bij de bewoners. Bij d’Olde Beke had men net met een quarantainesituatie te maken, maar in overleg kon er buiten toch iets georganiseerd worden. Wat de medewerking van de collega-boeren en een aantal oldtimerliefhebbers betreft was het snel duidelijk: dit gaan we doen!”

Vanaf het balkon
Uiteindelijk vertrok een flinke stoet trekkers vanaf het Westersebos via De Mente naar De Anloop en van daaruit naar de Europaweg om langs d’Olde Beke te ‘paraderen’. Een prachtig gezicht waarvan bewoners zichtbaar van genoten. Een aantal van hen kon aan de straat zitten en anderen moesten noodgedwongen vanaf het balkon toekijken, maar ook zij hadden er plezier van. De route door De Mente en het Spanjaardspad was speciaal voor de kinderen van de basisscholen, die in groten getale aan het hek stonden om de optocht te bewonderen. 

Belangeloos
Bij d’Olde Beke was een standje ingericht van waaruit de chocomel met slagroom werd geschonken. De feestvreugde werd nog eens verhoogd door een optreden van de Sconbecker Blaosers en een zanggroep onder leiding van Margreet Datema. 
Hanuela tot slot: “We wilden zorgen voor een glimlach op het gezicht van de mensen en dat is prima gelukt. Ik sprak mijn contactpersoon van d’Olde Beke een paar dagen later en die zei ‘Ze hebben het er nog steeds over!’ Mooier kan toch niet. Al met al was het dus een geslaagde actie en een lichtpuntje in moeilijke tijden voor de bewoners van de genoemde huizen en daar ging het ons om. Natuurlijk heeft iedereen belangeloos meegewerkt aan deze actie en ook wij, de blaosers en de zangers hebben er zelf veel plezier aan beleefd.”

Foto’s: Hennie Lubbers en Jan Slomp