Omkijken naar elkaar: uit ‘d Olde Beke en De Anloop

Regelmatig willen we via de kanalen van het Dorpsportaal Schoonebeek aandacht besteden aan mensen die het verdienen. Dit keer was de redactie benieuwd hoe de bewoners en verzorgenden van d’Olde Beke en De Anloop deze turbulente tijd ervaren en ging een kijkje nemen. Dat ‘kijkje’ moet niet letterlijk worden genomen. De interviews gingen in digitale vorm. Tekenend voor deze tijd en de situatie waarin de mensen in beide huizen zich bevinden.

Mirjam (50) woont sinds twee jaar in d‘Olde Beke en heeft het er erg naar haar zin.  Zij woonde voorheen in Emmen, maar hier is de zorg meer op haar afgestemd en dat maakt het leven een stuk prettiger.
Dit voorjaar veranderde er van de ene op de andere dag heel veel. Bijna alle activiteiten kwamen tot stilstand, de vrijwilligers bleven thuis en de bewoners moesten veel op hun kamer blijven. Maar het meest ingrijpende was dat er geen bezoek meer mocht komen.
Ook de mensen die uit de omgeving naar d’Olde Beke toekwamen voor de dagopvang mochten niet meer komen en zo werd het een stille, saaie boel daar.

“Er mag weer wat meer”
Gelukkig werd het na een paar maanden wat beter. Bezoek werd weer toegestaan al was het met beperkingen, maar het was voor Mirjam een bittere pil dat ze haar vakantie af moest zeggen. “Nu ben ik wel aan de situatie gewend. Er mag weer wat meer. De dagopvang is open en samen eten is ook heel gezellig. Jammer blijft dat er in de avonden geen vertier meer is, zoals sjoelen, bingo of een spelletje doen. Mirjam vindt het fijn, dat ze per taxi op bezoek kan gaan bij vrienden of familie. Op de vraag of zij zich zal laten vaccineren is zij duidelijk: “Dat doe ik zeker. Hopelijk kan ik dan komende zomer weer naar mijn zus in Spanje!”

Naar de voetbalclub!
Sjon kwam drie jaar geleden vanuit Nieuw -Schoonebeek naar d’Olde Beke na een paar tussenstops in Coevorden. “Ik vind het hier ook fijn. Wat ik het meest mis, zijn de bezoeken aan mijn voetbalclub. Elke zondag stond ik langs de lijn om de club aan te moedigen.” Gelukkig heeft Sjon veel sportzenders op zijn tv, want ook naar andere sporten kijkt hij graag. Aangezien de competitie voor het beroepsvoetbal wel doorgaat, kan Sjon elke week genieten van zijn favoriete club Feyenoord. Verder laat Sjon zich ook regelmatig door de taxi naar zijn broer brengen en doet hij boodschappen in het dorp. Ook hij wil zich zo snel mogelijk laten inenten. “Dan kan ik straks lekker weer naar de voetbalclub!”

Spannend
Voor zorgmedewerker Debbie is het elke dag weer spannend. “Als een bewoner zich niet lekker voelt en getest is, wachten we met spanning op de uitslag. Gelukkig waren de laatste twee testen negatief en kon de kerstviering op de valreep nog doorgaan.” Zij vindt het jammer, dat veel vrijwilligers moesten afhaken en zij doet dan ook een oproep: “Kom eens een kijkje nemen om te zien of vrijwilligerswerk in d’Olde Beke iets voor u is!”

Schrijnende dingen
Bij De Anloop was het niet mogelijk bewoners persoonlijk te interviewen, maar beeldbellen was een uitkomst. Een bewoonster van het eerste uur vertelt over haar ervaringen. “Ik woon in een inleunwoning. Dat betekent, dat ik zelfstandig woon en mijn eigen maaltijden kook. Dat bevalt me al dertien jaar prima.”
In het begin van de coronatijd, toen er geen bezoek mocht komen, heeft zij veel schrijnende dingen gezien. Ook bij De Anloop vielen activiteiten weg. Vooral het gemis aan vrijwilligers zorgde ervoor dat veel activiteiten niet konden doorgaan. Het leven kwam daardoor een beetje tot stilstand.
Bewoners en verzorgers waren opgelucht toen er versoepelingen kwamen en er weer bezoek mocht komen. Weliswaar mét mondkapje en registratie, maar het was een hele verbetering.
Helaas moesten in De Anloop na de laatste nieuwe maatregelen weer meer activiteiten beperkt worden. Op dit moment kan de gymnastiek helaas ook niet meer plaatsvinden, de groepen zijn te groot.  De handwerkgroep mag ook alleen nog maar kleinschalig en het restaurant is helaas nog gesloten. Fijn is wel dat activiteitenbegeleidster Agnes regelmatig langskomt om gezellig bij te praten.

“We maken er het beste van”
“Tijdens de lockdown in het voorjaar waren de bewoners erg eenzaam. Nu bezoek weer mondjesmaat welkom is, knappen de bewoners zienderogen op en dat is mooi om te zien. Er is misschien nog een lange weg te gaan, maar ik zoek elke keer uit wat nog wel mogelijk is, mijn collega’s en ik maken er het beste van.” Ook in De Anloop zijn vrijwilligers van harte welkom.