Uitgelicht: Rachma levert topprestatie bij WK Ironman op Hawaï

Rachma Scheffer-van Woerden uit Schoonebeek heeft een topprestatie geleverd: zij deed 6 oktober mee aan het WK Ironman 2022 op Hawaï. De 50-jarige atlete verdiende haar deelname door vorig jaar, voor haar onverwacht, eerste van haar leeftijdsklasse te worden tijdens haar eerste hele triatlon in Barcelona in oktober vorig jaar. Ga er maar aan staan: 3,8 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km (marathonafstand) hardlopen! Rachma verwachtte geen toptijd op Hawaï, maar zij deed het enorm goed. Zij werd 24ste van de 169 deelnemers in haar leeftijdscategorie en over het geheel genomen werd zij 371ste in het deelnemersveld van 1247 vrouwen. “Ben erg tevreden over mijn tijd, zeker gezien de zware omstandigheden”, liet zij haar familie weten.

Genieten van beweging
Rachma is geboren in Oman (Arabië) en vanaf haar zevende woonde zij in Nieuw-Amsterdam. Actief zijn is Rachma met de paplepel ingegoten, al draaide dat niet om het presteren. “Het ging om het genieten van bewegen, (berg)wandelingen maken en actief de natuur ontdekken. Mijn broers, mijn zus en ik vonden meedoen met de sponsorlopen voor de kerk heel leuk. Toen ik mijn eerste baan had in het Sauerland en alleen woonde, ben ik gaan wandelen. Dat vond ik al gauw saai en toen ben ik gaan hardlopen. Het plezier van hardlopend mooie tochten maken, heeft me nooit meer losgelaten.”

Foto: Rachma Scheffer

Toen zij terugkeerde in Drenthe miste zij de uitdaging van de heuvels en bergen, al vindt zij Drenthe heel mooi. “Ik wilde wat meer wisseling van lichamelijke belasting. Via een clinic kwam ik bij triatlonteam De Boks in Klazienaveen terecht.“ En zo raakte zij verslingerd aan deze combinatiesport.

Eigen trainingsschema
De Ziekte van Lyme speelde Rachma nog behoorlijk parten. “Eigenlijk wil ik dat vergeten. Het heeft jaren geduurd voordar ik het gevoel had er fysiek overheen te zijn. De drive om buiten te zijn en ‘er op uit te trekken’ heeft me geholpen om in beweging te blijven. Tussendoor had ik we veel hersteltijd nodig. Helemaal weg gaat het nooit, maar ik kan nu na de Ironman niet zeggen dat ik er nog last van heb. Fysiek gaat het goed, maar er zijn nog wel klachten als vermoeidheid, concentratie en onthouden. Ik heb mijn eigen trainingsschema nodig met voldoende slaap.”

Dat laatste was moeilijk in verband met haar baan als fysiotherapeut in Haren. “Gelukkig ondersteunde mijn man me van alle kanten en wist me wat te remmen als dat nodig was. Ik ben dankbaar dat het bewegen en sporten me zo goed af gaat.”

Foto: Rachma Scheffer

Doneeractie voor MS-fonds
Haar broers en zussen hebben Rachma verrast door voor Hawaï een doneeractie op touw te zetten. “Niet voor mij, maar voor een goed doel, het MS-fonds. Ik vond het een hartverwarmend cadeau: hiermee kon ik iets doen voor mensen die het minder getroffen hebben dan ik. De actie heeft me ook een extra zetje gegeven toen ik het heel zwaar kreeg tijdens de wedstrijd.”

Voorbereiding
Rachma bereidde zich in Nederland zo goed mogelijk voor op de hitte op Hawaï. “Ik zocht de warmte op tijdens het trainen, ik liet de airco uit in de auto en ik trainde in Sauna en Thermen Anholts, die mij die mogelijkheid bood. In de laatste weken ging ik driemaal per week fietsen bij 50 graden. Dat gaf inzicht hoeveel vocht en zouten je verliest. Anholts heeft me echt geholpen om kennis te hebben met wat er in je lichaam gebeurt tijdens zo’n hittetraining!”

Enorm zwaar
De Ironman op Hawaï was enorm zwaar, dat ervoeren ook de andere deelnemers (circa 2500 vrouwen en een gelijk aantal mannen). “Ik was er twee weken tevoren en besefte dat warm echt warm is. Bij niets doen loopt het zweet al langs je lijf. De hoge luchtvochtigheid maakte het nog erger.” Zij probeerde zich niet gek te laten maken door alle andere atleten, die er lustig op los trainden. Na de officiële registratie liep Rachma mee in de vlaggenparade. Trots droeg zij de Nederlandse driekleur.

“De triatlon is ook nog eens op de asfaltwegen zonder beschutting. Ik heb voor de start veel gedronken en geprobeerd mineralen binnen te krijgen. Dat deed ik ook tijdens de triatlon. Ondanks het vele drinken begon ik oververhit aan de marathon. Bij elke verzorgingsposten dronk ik wat mijn maag aankon en probeerde ik met ijsblokjes te koelen, al had ik daar weinig baat bij. Alleen ijswater over mijn hoofd hielp. Het was blijkbaar genoeg, want ik kwam redelijk goed over de finish.”

“Eerst goed herstellen”
Na deze krachtsinspanning gaat Rachma eerst goed herstellen na een jarenlange intensieve training. “Een uitdaging komt vast weer op mijn pad, zoals mooie trails lopen en meerdaagse bergwandelingen en halve triatlons blijf ik zeker doen.”