Foto: Joop Robben
De 94-jarige heer Hendrik Jan Schoemakers werd op zaterdag 30 oktober bij De Anloop verrast met een aubade van muziekvereniging De Bazuin. Schoemakers is inmiddels al ruim 81 jaar lid van de vereniging. Het 80-jarig jubileum zou vorig jaar gevierd worden, maar werd vanwege corona uitgesteld. “De aubade overrompelde mij en heeft me enorm geraakt. Ik ben heel blij met de oorkonde en de fotocollage die ik kreeg aangeboden.” Anderzijds waren de leden van De Bazuin blij met de waardering van Schoemakers.
Een paar jaar na de oprichting van Muziekvereniging De Bazuin in 1937 werd Schoemakers lid. “Ik zag bij de zoon van de buurman een prachtig instrument en was meteen geïnteresseerd. Ik was nog maar net 13 jaar en was daarmee het jongste lid.” Schoemakers speelde in die jaren op de bugel. “In de beginjaren was er wel wat verloop in de vereniging maar op enig moment kregen we een andere dirigent, de heer Siebe Heinsma, en onder zijn leiding gingen we veel doelgerichter repeteren. Dat leidde tot deelname aan marswedstrijden en concoursen. De oorlog was wel spelbreker, want De Bazuin werd op last van de Duitsers stilgelegd, net als alle andere samenkomsten van verenigingen.”
Overstap naar trombone
In zijn diensttijd ging Schoemakers naar Nieuw-Guinea en later naar Makassar in Indonesië. “Ik speelde er in het bataljonorkest en daar ben ik begonnen op trombone. Dat instrument ben ik altijd trouw gebleven. Eerst was dat de ventieltrombone en later, terug in Nederland, werd dat de schuiftrombone. Ik was gelukkig op plekken waar het rustig was en ik had er ook leuke contacten met bewoners.”
Voorzitter
Schoemakers was maar liefst 24 jaar voorzitter van De Bazuin. “Ik vond het leuk om te doen en iets tot stand te brengen. In die tijd groeiden we tot wel tweehonderd leden. Er was zoveel jeugd, dat we zelfs een aparte jeugdafdeling hadden. Er werd een majorettegroep opgericht en we ontwikkelden ons tot een showkorps. We presteerden op hoog niveau en haalden vaak eerste prijzen, ook op landelijke topconcoursen. De uitnodigingen voor optredens kwamen toen als vanzelf naar ons toe.” Dochter Diny is, net als haar zus Hanny, ook actief bij De Bazuin: “Pa had veel contacten in de muziekwereld, zowel met het regionale en het landelijke bestuur. Hij nam zijn taken heel serieus. Pa was daardoor heel veel van huis. Ook door zijn werk als bedrijfsadviseur in de voedingsbranche voor dieren Hij kon dit allemaal alleen doen dankzij de steun van mijn moeder. Zij zorgde voornamelijk voor de opvoeding van de kinderen, waardoor zij zelf minder mogelijkheden had. Pas toen wij als kinderen ouder werden, kon zij naar de zangvereniging.” Alle vier kinderen in het gezin waren in hun jeugd lid van De Bazuin.
Schoemakers sluit aan: “Ik had na 24 jaar nog voorzitter kunnen blijven, maar dat wilde ik niet. De jongere generatie moest ook verantwoordelijkheid nemen.” Voor al zijn verdiensten werd hij benoemd tot erelid en ook werd hij koninklijk onderscheiden.
In de latere jaren was Schoemakers één van de twee initiatiefnemers bij het oprichten van het seniorenorkest de Jaknikker Muzikanten. Ongeveer vijf jaar geleden is hij gestopt als actief muzikant.
Ontwikkelingen
De Bazuin maakte heel wat ontwikkelingen mee. De Bazuin is opgericht in 1937 als fanfareorkest. Na de oorlog begon een groeiperiode van de vereniging, zodat er in 1956 een tamboerkorps, de voorloper van de huidige mallet- en percussieband, opgericht kon worden, waarna in 1969 een majorettegroep werd opgericht om de vereniging te versterken. Er brak een succesvolle tijd aan met veel eerste prijzen, en (tv-)showoptredens door heel het land. ”We werden uitgenodigd voor allerlei taptoes en parades, onder andere op Koninginnedag bij Paleis Soestdijk en bij de mini-voetbalshow in Ahoy Rotterdam.
Ook namen we deel aan een festival Rastede in Duitsland en daardoor kregen we contacten en optredens in Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Met een orkest in Kleinzell in Oostenrijk ontstond een mooie uitwisseling. Hoogtepunten waren het bereiken van landelijke topconcoursen door de fanfare, het landskampioenschap van de malletband en het meervoudig kampioenschap op concoursen van de majorettegroep en optredens in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk.”
Opleiding
Momenteel telt De Bazuin, bestaande uit een fanfare en malletband, nog zo’n vijftig leden. Schoemakers: “De weinige jongeren die nog wél starten met een opleiding haken sneller af door studie, een bijbaantje /of sport. Zij moeten keuzes maken terwijl zelf muziek maken veel positieve invloeden heeft.” De vereniging verzorgt voor de beginnende en ervaren muzikant een opleiding op een blaas- of slagwerkinstrument. Momenteel is De Bazuin geen looporkest meer, maar verzorgt wel buitenoptredens, onlangs nog bij de Boortorenwandeltocht. De Bazuin gaat mee in de tijdgeest en is initiatiefnemer en deelnemer van het Oktoberfest. Binnen de mogelijkheden die er wél zijn ontwikkelt de vereniging ook weer nieuwe initiatieven, zoals op 15 januari 2022 een muzikale pubquiz.
Schoemakers houdt niet alleen van muziek maken, maar ook van luisteren. Hij heeft veel waardering voor het programma van Paul Witteman, Podium Witteman. “Dat programma staat op een hoog peil met veel jonge talenten. In mijn actieve jaren hield ik van mooie marsen, bijvoorbeeld van de componist Laseroms en ook van Egerländer muziek.”
Geconcludeerd mag worden, dat het leven van Schoemakers altijd in het teken van De Bazuin heeft gestaan. Vanzelfsprekend blijft hij (ere)lid.