Uitgelicht: Griendtsveenpark is al 36 jaar een begrip in de regio

“We zijn hartstikke trots op onze vrijwilligers”

Het Griendtsveenpark met de ingang aan de Berkenlaan 14 in het Amsterdamscheveld in Schoonebeek bestaat al 36 jaar. Anneke Hagedoorn en Karst Kikkert vertellen graag over het park. Zij zijn bestuursleden van de stichting en zijn heel actief in het park. Karst houdt zich bezig met de dieren en het park, Anneke verzorgt de publiciteit.

Het park ligt er fraai en verzorgd bij. “Het was jammer, dat het park dicht was, maar inmiddels is het park  weer open”, aldus Anneke Hagedoorn.

Initiatief
Karst Kikkert vertelt, dat een aantal buurtbewoners van Buurt- en Belangenvereniging De Peel uit Erica het initiatief voor het park nam. “Onder hen was André Blaauwgeers, die nog steeds de kartrekker is. Jammer is, dat we vorig jaar het 35-jarig bestaan niet konden vieren.”

De opening werd destijds verricht door de heer H.F. van der Griendt, directeur van de toenmalige Griendtsveenmaatschappij.

Foto: Jan Slomp

Dieren
Het park staat bekend om de vele dieren die er gehuisvest zijn en waarvoor goed wordt gezorgd. Karst en Anneke vullen elkaar aan bij de opsomming: “Er zijn kippen, geiten, ezels, herten, emoes, grondeekhoorntjes, kippen (“oude rassen, die koesteren we”), parkieten, fazanten, pauwen, konijnen. O ja, eenden, ganzen, zwanen en parelhoenders hebben we ook. En twee cavia’s.”

Tijdens een rondleiding door het park tonen zij alle dieren vol trots en er zijn heel wat kuikentjes te bewonderen. Karst: “Dieren hebben aantrekkingskracht op mensen, vooral kinderen. De kinderen hebben heel dichtbij de dieren komen en mogen de dieren voeren. Dat vinden ze natuurlijk prachtig.”

Speeltuinen en paviljoen
Ere zijn twee speeltuinen. De ene speeltuin voor de allerjongste kinderen grenst aan het terras van het paviljoen. “Ouders kunnen vanaf het terras de kinderen in de gaten houden”, vertelt Anneke. De andere speeltuin is voor de wat oudere kinderen.

In of op het terras van het paviljoen kunnen mensen wat drinken en/of eten.

In het Griendtsveenpark zijn allerlei zithoekjes en er ligt een jeu de boulesbaan.

Vernieuwingen
“Het park”, vertelt Karst, “heeft veel goodwill. In al die jaren is de oppervlakte hetzelfde gebleven, maar er is qua indeling veel veranderd. We blijven vernieuwen en verbeteren. Zo zijn zonnepanelen aangebracht op het dak van het paviljoen.

Kijk”, wijst Karst, “we zijn nu een tweede kippenhoek aan het bouwen.” Een plan voor de nabije toekomst is het uitbaggeren van de vijver en het aanbrengen van een nieuwe beschoeiing.” Anneke voegt eraan toe: “We zijn heel blij met de banken, die we van buurtvereniging De Peel hebben gekregen. Zie maar, het zijn heel mooie, robuuste banken. De samenwerking met De Peel is heel goed.” De vogelkooien in één van de fraaie schuren zijn gemaakt door World of Birds, de papegaaienopvang uit Erica.

Vrijwilligers
Er zijn maar liefst veertig vrijwilligers, die zich inspannen voor het Griendtsveenpark. “Zij zijn verdeeld over dagen en bepaalde taken”, laat Karst weten. “Zo zijn er een bouwploeg, technische ploeg, voederploeg en horecaploeg. We zijn hartstikke trots op deze mensen en de ontwikkelingen in het park. Meer vrijwilligers zijn overigens altijd welkom!”

Samenwerking
Sinds een paar maanden wordt samengewerkt met de Tangenborgh Zorggroep. Er komen hier circa acht mensen voor de dagbesteding. “Dat loopt heel goed”, aldus Anneke. “Verder komen er twee groepen van de Thriantaschool voor speciaal onderwijs in Emmen. Ook komen er mensen die gepensioneerd zijn of mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

Tinus-laan
In het park staat een straatnaambord met de naam Tinus-laan. Karst: “Die is genoemd naar bakker Tinus van Veenen uit Erica. Hij is erelid van het park, omdat hij zoveel heeft gedaan voor het park.”

Gratis entree
Het Griendtsveenpark is gratis toegankelijk. “We leven van de donateurs en sponsors”, vertelt Anneke. “We krijgen geen subsidie en vrijwillige giften van de bezoekers.” Het donateurschap kost 15 euro per jaar. Als bezoekers hebben genoten van het park kunnen zij een vrijwillige bijdrage in de gele donatiekluis bij de in-/uitgang doen.

Het park is rolstoelvriendelijk, er zijn overal verharde paden aangelegd. Willen groepen komen, dan is het wenselijk om dat vroegtijdig te melden.

Het park is in normale tijden elke dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang, al is dat wel seizoensgebonden. Wanneer het park in deze coronatijd is geopend, staat uiteraard op de website.

Griendtsveenpark
ingang: Berkenlaan 16, 7761 PM Schoonebeek
www.griendtsveenpark.nl