Uitgelicht: “Ik wil niets liever dan het podium op”

“Dans is mijn beste vriend.” Dat zegt de 15-jarige Ilse Wildemors uit Schoonebeek, die helemaal verslingerd is aan dansen. Zij deed enige tijd geleden mee aan de finale van het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam, een bijzondere gebeurtenis. “Ik voel me zo vrij met dansen, je kunt er veel emotie in kwijt. In moeilijke tijden heeft dansen mij enorm geholpen.”

Beweeglijk kind
Ilse danst al vanaf haar vierde. “Ik begon bij Topform in Schoonebeek, daarna heb ik een aantal jaar gedanst bij DCT waar ik ook in een wedstrijdteam zat, later ben ik naar Tresor Dance Center in Hoogeveen gegaan en nu dans ik bij Kim’s Fame School in Emmen. Daar dans ik nu alweer vier jaar. En met succes, want Ilse danst niet alleen, zij gaat volgend jaar ook lesgeven aan een groep kinderen. “Daarmee gaat een grote wens in vervulling. Ik wil niets liever dan het podium op om te dansen en om les te geven”, zegt de gedreven Ilse. Zij was altijd al een beweeglijk kind. Moeder Corlies Aardema lacht: “Toen ik zwanger was van Ilse en muziek opzette, begon zij al te schoppen.”

Foto: Hesterliena Wolthuis

Spiegelwand
“Welke dans ik het mooist vind? Ik vind echt alles leuk: afro, hiphop, tap, modern, ballet, jazz. Het een is niet mooier dan het ander.” Ilse krijgt binnenkort een spiegelwand en een tapplaats op de zolder van het ouderlijk huis, zodat zij ook daar kan trainen.

Plannen
Het gezin van vader Leon, moeder Corlies, dochter Ilse en zoon Niels is druk. Er moet goed worden gepland, maar dat gaat prima. “We reizen heel wat af”, zegt Corlies. “We gaan naar allerlei workshops en elk jaar is er een dancekamp. We passen er zelfs de vakantie op aan. Zo zijn we naar Eibergen geweest waar Ilse in drie dagen zes workshops heeft gevolgd.” Zoon Niels heeft ook gedanst, inmiddels doet hij aan judo en sinds kort ook aan handbal. Zijn ouders steunen hem eveneens van harte. Vader Leon speelde zelf eerder badminton op hoog niveau. “En”, voegt Corlies eraan toe, “als je kinderen blij zijn, zijn wij dat ook!”

Dansopleiding
Ilse is leerling van het Esdal College in Emmen. “Op school word ik wel gevraagd om choreografieën (kortweg choreo’s) te schrijven voor musicals. Dat doe ik natuurlijk graag en veel. Ik ben 16 als ik klaar ben met de HAVO. Ik vind me dan nog te jong om op kamers te gaan, dus ik ga eerst de PABO doen. Daarna wil ik graag naar de dansopleiding in Amsterdam of Arnhem.”
Volop toekomstplannen dus. “Ik wil gewoon het podium op en mensen entertainen. Mijn ultieme droom is om naar Amerika te gaan.” Moeder Corlies voegt eraan toe, dat Ilse heel snel een choreo kan maken. “In een mum van tijd heeft zij dat voor elkaar.”
Maar eerst is Ilse muziek aan het zoeken voor een nieuwe dans. “Afgelopen jaar had ik een dans op een rocknummer met hiphop/moderne dans. Ik doe nog een keer mee met de Kunstbende. Daarvoor ben ik bezig met het zoeken naar een liedje.”

Foto: Esselien de Groot

In haar element
Ilse voelt zich in haar element in de dansschool in Emmen. “Ik krijg er de kans om mezelf te ontdekken. De danswereld kan hard en eerlijk zijn, maar iedereen is wie hij is. Mijn moeder heeft me altijd aangespoord om nieuwe mensen te ontmoeten en mijn zelfvertrouwen op te krikken. Nu, dat is wel gelukt dankzij het dansen en tijdens de Kunstbende. Bij de finale in Amsterdam waren er allerlei categorieën. Iedereen heeft iets eigens en het was net een grote familie”, blikt Ilse blij terug.

Kunstbende
De Kunstbende is een platform voor iedereen van 13 tot en met 18 jaar. Via tutorials en workshops kunnen deelnemers nieuwe skills leren en kunnen ze podiumervaring opdoen. De winnaars in de danscategorie krijgen een coachingstraject.
We zullen ongetwijfeld nog veel van Ilse horen en zien!